Afecţiunea unor oameni pentru animalele lor de companie este uneori fără limite. Relaţiile pisică-stăpân par a fi uneori „la fel de intense ca relaţiile interumane”. Este constatarea îngrijorătoare a unui studiu al Harris Interactive pentru Purina One despre francezi şi pisicile lor, relatează 20minutes.fr.
Acest comportament este efectul trist al izolării tot mai mari sau dovada unui interes emoţionant pentru prietenii necuvântători - sondajul dezvăluie cifre cel puţin surprinzătoare. Mai puţin costisitoare decât psihologul, mai puţin cicălitoare decât o prietenă şi mai puţin curioasă decât mama este pisica: 56% din stăpânii de pisici îşi spun necazurile existenţiale pisicii...
Nu e deloc de mirare că 18% din ei îşi consideră animalul cel mai bun prieten şi 11% îl văd chiar ca pe copilul lor. Sondajul nu spune dacă unii cred că animalul de companie ar fi sufletul lor pereche, dar există deja site-uri de întâlniri pentru animale care se ocupă să organizeze „pets dating”.
Peste o treime din posesorii de pisici declară că le-au oferit deja feluri de mâncare speciale animalelor cu diverse ocazii (aniversări, Crăciun, etc.). 13% dintre ei spun că au găsit pentru pisicile lor. În plus, fiecare pisică ce se respectă are dreptul la lucrurile obişnuite de Crăciun: un stăpân din doi a oferit deja un cadou animalului, iar unii au idei inedite pentru cadou - apă de toaletă cu paciuli sau un costum de Moş Crăciun, fără a uita nelipsitul calendar de Advent.
Numărul stăpânilor de pisici creşte odată cu vârsta: 25% din persoanele de peste 50 de ani îşi consideră animalul cel mai bun prieten, lucru care reflectă în oarecare măsură izolarea, tot mai mare odată cu avansarea în vârstă. În cartea sa „Tu veux un drink?”, Martine Lafon-Baillou se arată îngrijorată de acest tip de fuziune. „Am observat adesea că persoanele care au un animal de companie sfârşesc prin a se îndepărta de oameni. Relaţia cu animalul este o evitare a problemelor relaţionale”, spune autoarea.