23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cei care au avut prilejul de a se plimba pe Faleza Dunării sâmbătă după-amiază au putut fi prezenţi la deschiderea unei expoziţii mai rar întâlnite - „Galaţii amintirilor noastre, 1055-1989”, care a avut loc la Foişorul de metal. Gălăţenii au putut admira peste 250 de imagini vechi cu oraşul din vremea tinereţii lor. Vederi cu zonele sau cartierele cele mai populate, clădirile reprezentative, spaţiile de recreere sau cu magazinul „Modern” au fost expuse pentru a aminti celor care au copilărit în acea perioadă cât de frumos era oraşul lor drag. De asemenea, aceştia au avut ocazia de a se delecta din nou cu prăjitura „Siret”, cu bragă sau cu Berea „Þiglina”.
Iniţiativa îi aparţine colecţionarului Bogdan Brînzan, care a reuşit să dea naştere acestui proiect împreună cu ceilalţi gălăţeni la fel de pasionaţi: Alexandra Munteanu, Ilie Negrea, Costel V. Gheorghiu, George Milea, Florenţiu Tanascov, ajutaţi de instituţiile de cultură locale.
„Totul a pornit de la un profil de Facebook creat de mine, intitulat «Blocul Þiglina». Acolo am început să postez câteva imagini cu oraşul anilor trecuţi şi am realizat că a avut un succes extraordinar. Astfel, mi-am dat seama că e nevoie ca Galaţiul să-şi cunoască trecutul. Mulţi erau nostalgici la vederea acelor fotografii, iar tinerilor le plăceau. Am iniţiat acest proiect, împreună cu ceilalţi colecţionari renumiţi şi am făcut în aşa fel încât să ne aducem aminte de acei ani cu ajutorul acestui amplu eveniment”, a spus Bogdan Brînzan.
„Acum nu mai e acelaşi oraş”
„Este prima expoziţie de carte poştală din perioada anilor '50 - '90.  Aici, la malul Dunării, evenimentul acesta ne aminteşte nouă, celor care am trecut de vârsta de 50, 60 de ani, cum era oraşul odinioară. Remarc mai multe imagini cu Faleza, dar şi cu Parcul Eminescu - mie şi celor de vârsta mea ne aduce aminte de copilărie, atunci când în fiecare iarnă era deschis acolo orăşelul copiilor. La fel, îmi mai amintesc de celebra rachetă din cartierul Þiglina, care străjuia un alt parc al copiilor, din spatele cinematografului. Aceşti nemaipomeniţi colecţionari au reuşit să selecteze tot ceea ce au considerat important şi au expus pentru a ne aminti de acele vremuri”, a spus Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie.
Zeci de gălăţeni au analizat atent fiecare fotografie în parte, depănând amintiri sau momente hazlii dintr-un anumit parc, cartier sau terasă. Erau şi mulţi bunici care încercau să explice nepoţilor cum s-a schimbat Galaţiul de atunci şi nu va mai redeveni niciodată.
„Era mai frumos atunci. Cel mai mult îmi plăcea centrul oraşului şi magazinul «Modern». Dar am şi o slăbiciune pentru Faleza Dunării sau cartierul Mazepa. Foarte multe amintiri frumoase îmi vin în minte acum. Acum nu mai e acelaşi oraş”, ne spune doamna Marieta, în vârstă de 56 de ani.


Articole înrudite