23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Medicii de la AKH ameninţă cu greva în cazul aplicării măsurilor de economisire
Medicii de la AKH ameninţă cu greva în cazul aplicării măsurilor de economisire
Medicii de la Spitalul Universitar din Viena (AKH) discută despre o eventuală grevă în cazul aplicării de la 2 februarie 2012 a măsurilor de austeritate anunţate.
"O grevă ar fi ultimul lucru la care am apela. Sperăm ca până atunci (la jumătatea lunii ianuarie) să se ajungă la o soluţie", a declarat Thomas Szekeres, preşedintele Consiliului Medicilor de la AKH, făcând apel la Ministerul Ştiinţei şi Cercetării să acopere datoria spitalului, ce însumează 9 milioane de euro.
Măsurile de economisire au în vedere acoperirea unei datorii de nouă milioane de euro din bugetul spitalului. Prin urmare, se discută despre reducerea cu 14%, începând cu luna februarie, a serviciilor personalului care efectuează ture de noapte şi ture suplimentare în timpul săptămânii. De asemenea, ambulanţele nu vor mai fi prevăzute cu medici specialişti. Nici secţia de anestezie şi cea de chirurgie nu vor fi scutite de măsurile de austeritate, iar la mesele de operaţii vor fi cu 30% mai puţini medici. În ceea ce priveşte garda de noapte, din ianuarie aici vor fi prezenţi 149 de medici şi nu 171 cum au fost până acum.
Cardiologul Harald Gabriel a afirmat într-un interviu acordat Die Presse că unui pacient care a suferit un infarct nu i se poate spune să revină săptămâna următoare la spital. Secţiile de urgenţă nu sunt impozabile, a adăugat medicul. Şi preşedintele secţiei de neurochirurgie, Engelbert Knosp, împărtăşeşte aceeaşi părere, susţinând că prin aceste măsuri nu se mai ia în calcul siguranţa pacienţilor.
AKH (Spitalul Universitar din Viena) are un statut special în ceea ce priveşte finanţarea. Până în prezent a fost finanţat de Ministerul Ştiinţei şi Cercetării. Însă ministrul Karlheinz Töchterle (ÖVP) consideră că responsabilitatea finanţării spitalului ar reveni primăriei oraşului Viena, respectiv Biroului oraşului Viena pentru sănătate şi chestiuni sociale, la conducerea căruia se află consilierul municipal Sonja Wehsely (SPÖ). Fondurile oferite de minister trebuie să slujească în primul rând cercetării, iar de îngrijirea pacienţilor ar trebui să se ocupe primăria oraşului,consideră Töchterle.
Primarul Vienei Michael Häupl a venit cu o nouă propunere ce presupune împărţirea contribuţiei financiare în două părţi egale între primărie şi Ministerul Ştiinţei şi Cercetării, făcând apel atât la rectorul Universităţii de Medicină din Viena, Wolfgang Schütz, cât şi la Karlheinz Töchterle să pună capăt disputei de pe urma căreia cel mai mult ar avea de suferit pacienţii.


Articole înrudite