29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social desfăşurată zilele trecute la Prefectură, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Valentin Boldea, a prezentat o serie dintre măsurile luate pentru prevenirea creşterii numărului pacienţilor cu infecţii respiratorii. Personalul medical gălăţean a fost alertat astfel încât infecţiile respiratorii să aibă un impact cât mai redus printre gălăţeni. La finele lunii octombrie, DSP a achiziţionat 6.435 doze cu vaccine antigripal. Până în data de 13 decembrie au fost vaccinate 6.088 de persoane. Dintre acestea, 1.513 reprezintă cronici cuprinşi între 6 luni şi 64 de ani. De asemena, au fost vaccinaţi 2.012 medic, asistente şi personal auxiliar medical. 325 de adulţi şi copii rezidenţi ai instituţiilor de ocrotire socială, 2.224 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani şi 5 gravide. În 12 decembrie DSP a primit din partea ministerului de resort alte 18.650 de doze de vaccin antigripal, repartizate medicilor de familie ce vor continua vaccinarea gălăţenilor din categoriile cu risc de îmbolnăvire (copii, bătrâni, gravide, bolnavi cronici).
Măsuri minime
Dr. Boldea a amintit şi cele mai simple măsuri ce trebuie luate pentru prevenirea extinderii infecţiilor respiratorii. Printre acestea amintim: vaccinarea persoanelor cu risc crescut; călirea organismului prin expunerea adecvată la soare, aer şi mişcare; alimentaţia bogată în minerale şi vitamine provenite din fructe şi legume proaspete; hidratarea corectă cu cu sucuri naturale, ceaiuri calde cu lămâie şi miere, evitând în acelaşi timp alcoolul, cofeina şi fumatul, ce pot agrava simptomele; spălarea frecventă a mâinilor mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave; folosirea batistelor igienice în caz de tuse sau strănut, suflarea corectă a nasului (alternativ când pe o nară, când pe alta iar la copiii mici aspirarea secreţiilor nazale cu o pară de cauciuc); curăţarea şi dezinfectarea veselei, tacâmurilor, a jucăriilor copiilor, ori de câte ori unul din membrii familiei este bolnav; aerisirea frecventă a locuinţelor, locurilor de muncă, sălilor de clasă; evitarea aglomerărilor şi a contactului cu persoanele bolnave şi expunerea la frig şi umezeală; utilizarea hainelor groase cu protecţie împotriva frigului.
În cazul apariţiei unei boli respiratorii acute febrile, trebuie respectate următoarele măsuri: izolarea la domiciliu; anunţarea imediată a medicului de familie, iar când medicul nu poate fi contactat, persoana trebuie să se prezinte de urgenţă la camera de gardă a unei unităţi medicale de boli infecţioase; evitarea automedicaţiei.


Articole înrudite