18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
După post, risc de suprasolicitare a organismului
După post, risc de suprasolicitare a organismului

După o perioadă lungă de post, în care din alimentaţie au făcut parte în special alimente „uşoare”, tradiţionalele mese de Sărbători duc la suprasolicitarea organismului.
„Primul efect al suprasolicitării organismului după perioada de post este luarea în greutate. Dacă aceeaşi dietă continuă, se instalează obezitatea, cu tot dezastrul pe care îl provoacă organismului. Este vorba de afectarea inimii, circulaţiei în general, şi creşterea gradului de uzură a organismului, care se vede obligat să facă faţă dietei prea bogate. În mod neaşteptat, pentru unii, cei care riscă o mai rapidă suprasolicitare a organismului sunt tocmai cei care au ţinut post. Aici suprasolicitarea poate fi mai intensă, deoarece, după o perioadă în care organismul a avut de metabolizat alimente uşoare, acum, deodată, trebuie să metabolizeze alimente grele, tradiţional consumate în perioadele de după sărbători. Stomacul, ficatul, vezicula biliară şi în general tot tractul digestiv este suprasolicitat. Cum se poate evita suprasolicitarea? Este foarte simplu. Trebuie ca la mesele de sărbătoare să începem prin... a gusta. Câte puţin din fiecare fel de mâncare, gustat, nu înfulecat, apoi pauze între aceste gustări. Astfel îi dăm organismului posibilitatea de a se adapta noului regim alimentar”, a mai spus dr. Magdalena Moroşanu, şef secţie Diabet şi Boli Metabolice, Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Din păcate, deşi aceste sfaturi sunt date anual de medici în perioada Sărbătorilor, cele mai multe  internări în spitale, excepţie fiind cele traumatologice sau cauzate de alcool, sunt afecţiunile apărute din pricina suprasolicitării tractului digestiv după mesele  tradiţionale.

Avantajele postului: alcalinizează organismul şi îl protejează de infecţii

Poate unul dintre cele mai importante efecte ale postului chiar dacă mai puţin cunoscută publicului larg, este alcalinizarea organismului. „Chiar dacă este un efect mai puţin cunoscut al postului, alcalinizarea organismului este poate cel mai serios avantaj pe care îl are organismul celor care ţin post. Cu cât organismul are PH-ul fiziologic mai alcalin, cu atât el este mai protejat de infecţii. Aciditatea din organism are efect contrar, crescând riscul de infecţii şi scăzând imunitatea naturală a organismului. Stresul este un alt factor care, uneori şi independent de dietă, duce la acidifierea organismului şi apariţia bolilor. Un alt efect al postului este reglarea digestiei. Vegetalele care sunt consumate în perioada postului au un conţinut mare în fibre, acestea fiind direct responsabile de reglarea digestiei”, a precizat dr. Magdalena Moroşanu. Postul mare are încă un efect benefic. Vegetalele consumate în perioada postului au un conţinut mărit în vitamine şi săruri minerale. Acestea sunt principii care intervin activ în reglarea metabolismului.


Articole înrudite