Cafeaua produsă dintr-un anumit tip de fistic ar putea oferi o alternativă decofeinizată şi sănătoasă la băutura fierbinte atât de răspândită, potrivit cercetărilor unor oameni de ştiinţă. Ei susţin că, atent măcinat, fructul arborelui Pistacia terebinthus (terebintul, arbore răşinos cunoscut ca arborele de terebentină), care este mult mai mic decât fisticul normal, ar putea avea toată aroma cafelei şi ar fi mult mai ieftin. Poate părea exagerat, deoarece acest tip special de fistic provine de la un arbore ce dă o sevă din care se produce terebentina. Însă chimiştii de la Universitatea York spun că acest fistic are aceeaşi „semnătură” chimică ca cea a adevăratei cafele - ea poate fi făcută să aibă acelaşi gust şi aceeaşi aromă. Ei arată că, atunci când fructul este prăjit 20 de minute la 200 de grade, acesta începe să aibă un profil chimic volatil asemănător cu al boabelor de cafea prăjită. Prin coacere, fisticul capătă arome de caramel şi zahăr ars, cu urme fine de lămâie şi ananas. Boabele verzi de cafea trebuie să fie prăjite circa 10-15 minute, iar procesul de prăjire schimbă aroma cafelei finale. Cercetătorii speră să îmbunătăţească metoda de prăjire şi să micşoreze cantitatea de ulei din fructul de bază, în vedera comercializării. Pistacia terebinthus creşte natural în unele regiuni ale Turciei.