20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cu ochii pe „voiajurile transfrontaliere” ale microorganismelor
Cu ochii pe „voiajurile transfrontaliere” ale microorganismelor

Virusurile, ca de fapt toate microorganismele, în general, nu cunosc graniþe, aºa cã un om infectat poate ajunge, pânã când i se observã suferinþa, în cu totul alt stat decât acela unde s-a îmbolnãvit. De aceea o colaborare pe toate palierele între statele învecinate poate da posibilitatea unei alertãri ºi a unui rãspuns rapid. Aceasta ar fi ideea dupã care se face monitorizarea ºi rezolvarea în timp rapid a focarelor transfrontaliere cauzate de boli infecþioase. Este un proiect care, pornit din România, va stabili conexiuni medicale, biochimice, informatice ºi nu numai, atât cu Ucraina cât ºi cu Republica Moldova sau  Turcia. Este un proiect aflat deocamdatã doar în faza de consultãri ºtiinþifice ºi încheiere de parteneriate, unde de acum înainte va fi inclus ºi Galaþiul. 

Prof. Adrian Streinul Cercel de la Institutul Naþional de Boli Infecþioase ”Matei Balº”, cel care coordoneazã aceste acþiuni, s-a aflat la Galaþi la invitaþia Universitãþii Dunãrea de Jos, care, prin Facultatea de Medicinã, a intrat în acest proiect. Decanul Facultãþii de Medicinã, conf. dr. Costinela Georgescu, i-a avut ca invitaþi, alãturi de prof. Streinu Cercel, pe rectorul Universitãþii, Iulian Bârsan, prof.dr. Carmen Dorobãþ de la Spitalul de Boli Infecþioase Iaºi, decanul Facultãþii de Medicinã Iaºi, preºedintele CJ, Nicolae Bacalbaºa, dar ºi pe directorul Spitalului de Boli Infecþioase Galaþi, dr. Miruna Drãgãnescu, pe coordonatorul programul HIV–SIDA din Galaþi, dr. Manuela Arbune, ºi pe ºeful secþiei Obstetricã Ginecologie a Spitalului Judeþean, dr. Alina Cãlin. 

„Este un proiect care are deocamdatã o componentã strict ºtiinþificã pe linie medicalã, dar ia în calcul ºi probleme de chimie alimentarã ºi partea de asistenþã socialã ºi componenta psihologicã. Microorganismele nu au frontierã, aºa cã, pentru a monitoriza ºi vedea care este situaþia exact, avem nevoie de o astfel de colaborare transfrontalierã. Vor fi vizate de acest program atât persoanele care suferã de HIV-SIDA dar ºi cele care au alte boli infecþioase cum ar fi hepatitele B ºi C sau care suferã de tuberculozã. Colegii de la Facultatea de Medicinã din cadrul Universitãþii Dunãrea de Jos au marjat foarte repede la acest proiect. El se desfãºoarã pe douã direcþii. Una este Bucureºti-Iaºi-Chiºinãu, iar o a doua este Bucureºti-Iaºi-Galaþi-Odesa”, a precizat dr. Adrian Streinu Cercel. 

Rectorul Bârsan, care a ºi fost prezent la prima întâlnire a „axei” care trece prin Galaþi, a precizat cã în acest program ar dori sã intre ºi alte facultãþi din cadrul universitãþii: „Voi avea sãptãmâna viitoare o întâlnire în cadrul cãreia sper sã parafez un parteneriat cu una dintre univesitãþile din Odessa. Oricum, noi vom susþine ºi logistic ºi nu numai Facultatea de Medicinã din Galaþi”. 

„Punem bazele unui grup  de lucru pentru managementul transfrontalier al bolilor infecþioase ºi ne propunem, pe lângã gãsirea unor soluþii de management transfrontalier al bolilor infecþioase, sã realizãm ºi un schimb de experienþã între experþii români ºi cei din þãrile învecinate pe aceastã temã, a bolilor infecþioase”, a precizat conf. dr Costinela Georgescu, decanul Facultãþii de Medicinã Galaþi.


Articole înrudite