Constanța dublează taxa de salubrizare Recomandat

Duminică, 05 Martie 2023 00:00
Publicat în Regional
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O dată cu creșterea prețurilor la combustibil și energie au apărut creșteri de prețuri în cascadă în toate domeniile. Același lucru se întâmplă și în cazul serviciilor publice. Pentru a face față costurilor tot mai mari, pentru asigurarea încălzirii mai ales, în multe orașe au fost majorate taxele și impozitele, cu mult peste nivelul inflației. Același lucru se întâmplă și în cazul taxei de salubritate sau taxa de habitat așa cum este cunoscută taxa pentru colectarea și transportul deșeurilor generate de populație. Lucru de înțeles având în vedere prețul combustibililor și costurile cu forța de muncă, și așa deficitară.

Astfel, sunt orașe care au optat nici mai mult nici mai puțin decât pentru dublarea acestei taxe. Este și cazul municipiului Constanța acolo unde, de la 1 martie 2023, o persoană va plăti lunar 14 lei pentru gunoi. Administratorul public al municipiului Constanța, Felicia Ovanesian, spunea încă de la finalul anului trecut că primăria nu mai are bani, prin urmare taxa de salubrizare plătită de constănțeni trebuie să se dubleze.

La noul tarif s-a ajuns și pentru că administrația locală nu mai poate suporta subvenția. Practic, până acum, constănțenii au plătit 7,5 lei lunar pentru gunoi, diferența până la costul efectiv pentru asigurarea acestui serviciu fiind plătită de primărie. Municipalitatea însă are de achitat acum facturi foarte mari la încălzire, spre exemplu. Numai subvenția pentru asigurarea încălzirii populației a crescut în acest sezon de la 150 de milioane de lei la 400 de milioane.

O dată cu creșterea taxei, edilii dau însă asigurări că va crește și calitatea serviciilor pentru că se are în vedere inclusiv monitorizarea activității companiei de salubritate, prin instalarea de camere de supraveghere în punctele gospodărești sau sisteme de localizare pe utilajele de intervenție.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu