23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce ne omoară
Ce ne omoară
Trecutul, prezentul şi viitorul omenirii sunt alcătuite din statistici, susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care crede şi că cifrele actuale pot influenţa viitoarele decizii ale fiecărei persoane legate de sănătatea sa. Astfel, s-a ajuns la crearea unui top macabru, care reflectă realitatea anului 2011. Milioane de oameni au murit răpuşi de cele mai crude boli.
7.194.494 de vieţi a luat cancerul. 70% dintre aceste decese s-au petrecut în ţări de clasa mijlocie, ca România
Cel mai des întâlnit este cancerul de sân, fiind principala cauză a mortalităţii în rândul femeilor din toată lumea. Un control periodic al sânilor te poate scuti nu doar de deces, dar şi de mastectomie (tăierea unui san sau a ambilor). În 2008, arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 7,6 milioane de oameni au pierdut lupta cu această boală, cu 400.000 de vieţi mai mult decât în 2011. Asta înseamnă că progrese se fac, dar tot OMS declara că în 2030 vom avea 12 milioane de vieţi pierdute anual în faţa acestei boli.
1.182.508 au sfârşit în accidente rutiere. Până în 2020, numărul se va dubla
Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, folosirea telefonului mobil în timpul mersului şi conducerea autoturismului sub influenţa băuturilor alcoolice sunt principalele motive pentru care peste un milion de şoferi şi pasagerii lor au murit în accidente auto.
2.190.954 au pierit din cauza alcoolului. 55% dintre adulţi depăşesc deseori limita normală de consum
Consumul abuziv de băuturi alcoolice este una dintre principalele cauze ale decesului prematur şi provocării handicapurilor grave (accidente rutiere, casnice sau de altă natură). Există 60 de tipuri diferite de boli în care băutura joacă rolul principal. În anul 2005, consumul total de băutură pe cap de locuitor - la nivel mondial - era de 6,31 litri de alcool pur. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 3,2% din decese sunt cauzate de alcool şi 4% din totalul handicapurilor provocate prin rănire.
4.379.142 au murit din cauza fumatului. 1 deces la fiecare 6 secunde
Chiar dacă fiecare fumător ştie că îşi distruge sănătatea prin aprinderea unei ţigări, foarte puţin îşi pun în gând să renunţe. Mult mai puţini sunt cei care o fac. Din păcate, cei de la OMS susţin că 63% din bolile netransmisibile sunt provocate sau au o legătură directă cu fumatul. Practic, sunt şanse mai mari să te omoare tutunul, decât o boală de inimă.
939.375 s-au sinucis. 16 din 100.000 de persoane îşi pun capăt zilelor
În ultimii 45 de ani, rata sinuciderilor a crescut cu 60% în întreaga lume. Astfel, un om îşi ia viaţa la fiecare 40 de secunde. Sinuciderea este pe locul doi în topul cauzelor de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 10 şi 24 de ani, spun cei de la OMS. Aceste cifre nu includ şi tentativele de suicid, care sunt de 20 de ori mai frecvente decât sinuciderea în sine. Asta înseamnă că aproape orice persoană care s-a sinucis a încercat de mai multe ori să-şi ia zilele. Europenii sunt cei mai afectaţi de dereglări psihice, Europa fiind continentul cu cele mai multe cazuri de suicid.
301.152 de mame şi-au pierdut viaţa în timp ce năşteau. O femeie moare la fiecare minut, încercând să-şi aducă pruncul pe lume
Cele mai comune complicaţii aducătoare de moarte pentru o femeie gravidă sunt: hemoragia (25% din cazuri), infecţii (15%), încercarea de a-şi provoca un avort (13%), tensiune arterială foarte ridicată (12%) şi travaliul prelungit. Astfel, sute de mii de copii rămân orfani de mamă în fiecare an, iar o mare parte dintre aceşti prunci sfârşesc şi ei în primii doi ani de viaţă. OMS face un apel către femei să meargă regulat la ginecolog pentru monitorizarea sarcinii şi efectuarea analizelor.


Articole înrudite