29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Artă pe piele, artă pentru o viaţă întreagă
Artă pe piele, artă pentru o viaţă întreagă

Liviu Ionuţ Bugeac este un tatuator de succes, având o înclinaţie deosebită şi totodată o plăcere personală pentru realizarea portretelor. Are propriul salon de tatuaje, unde îşi desfăşoară activitatea şi unde te întâmpină ca un adevărat artist, nu doar cu poze ale tatuajelor pe care le-a realizat, ci şi cu picturi pe pânză la care lucrează cu drag. La cei 26 de ani ai săi, are deja o experienţă de şase ani în care a tatuat aproape zilnic, ceea ce l-a determinat să se perfecţioneze şi să-şi construiască identitatea ca artist. În viitor nu se vede făcând altceva şi, cu o deosebită modestie, spune că mai are foarte mult de învăţat, pentru că "fiecare tatuaj îmi relevă secretele acestei artei, fiecare umbră sau punct este, de fiecare dată, o noutate şi o încântare, un motiv în plus să îmi urmez pasiunea". 

 

- Cum ai început să tatuezi şi ce te-a determinat să urmezi această meserie?  

Am început dintr-o joacă, din curiozitate, să tatuez prietenii din jurul meu. Aveam totuşi o bază: am terminat Liceul de Artă, deci talentul în desen îl perfecţionasem deja. Tatuajul mi s-a părut atractiv pentru că mă reprezintă, îmi dă oportunitatea să îmi exprim dragostea faţă de artă iar arta pe care o fac nu moare, ea este purtată şi merge în lume. Este o satisfacţie enormă pentru un artist.

 

- Când ţi-ai deschis atelierul? 

Am început în propria casă, cu o cameră amenajată şi echipată complet cu tot ce era necesar pentru a realiza un tatuaj steril. Între timp am fost contactat de unul dintre saloanele din Galaţi şi m-am angajat ca tatuator. Acolo am avut foarte multe de învăţat, era exact ceea ce îmi trebuia pentru evoluţia mea. De aproximativ 2 ani am reuşit să-mi împlinesc visul de a avea propriul meu salon, pe care l-am amenajat aşa cum mi l-am dorit.

 

- Ca să devii artist tatuator îti trebuie o pregătire deosebită sau trebuie să ai un talent aparte ca să poţi tatua foarte bine?

Aproape oricine poate învaţa tehnicile de tatuaj mergând la cursuri speciale, unde va învăţa baza, modele relativ simple, dar pentru a realiza adevărate opere de artă trebuie să ai talent, imaginaţie bogată, răbdare şi precizie. E clar că tatuajele sunt desemnate ca fiind arta pe corp iar din punctul meu de vedere, pentru mulţi e o meserie şi atât, dar puţini o creează. În momentul când începi să creezi un tatuaj folosind propria imaginaţie, devii artist tatuator, recunoscut de o lume întreagă, aşa cum sunt pictorii celebri realizând tablouri.

 

- Te-am văzut tatuând şi pare că intri într-un fel de transă. Care este starea pe care o experimentezi atunci când tatuezi?

Ca să pot realiza un tatuaj complicat îmi trebuie foarte multă concentrare. Când tatuez mă decuplez de tot ce e în jurul meu, gândesc fiecare linie, fiecare umbră, fiecare punct. Sunt momente când nu aud, nu pot vorbi, nu vreau să-mi întrerup concentrarea.

 

- Ce ar trebui să însemne tatuajul? Un desen care să arate că suntem cool, suntem în trend... sau ar trebui să aibă o însemnătate intimă?

- Tatuajele sunt considerate cool de toată lumea, la modă, şi sunt purtate ca un accesoriu. Însă sunt şi persoane care urmăresc să-şi pună pe corp imagini care au o simbolistică pentru ei, în felul acesta nu se vor plictisi de ele şi nu se vor demoda.

 

- Care a fost cel mai greu tatuaj pe care l-ai realizat? Dar cel mai drag ţie?

Un tatuaj nu este greu, sau nu mai este acum, când am o experienţă. Cele mai dragi tatuaje şi, totodată, provocatoare, sunt portretele. 

 

- Ai tatuat şi tatuezi femei. Cum se comportă o femeie într-o astfel de situaţie?

Cu excepţia fetelor alintate, care ţipă înainte să ating pielea cu acul, femeile rezistă mult mai bine la tatuat, au un grad de toleranţă mai mare la durere şi, de regulă, aleg tatuaje mici, care durează puţin şi nu apucă să simtă efectul acelor cu trecerea timpului, atunci când durerea se intensifică.

 

- Ţi s-a întâmplat să leşine clientul în timpul tatuajului? 

De regulă lumea se sperie înainte şi unele persoane se pierd din cauza emoţiilor. Din fericire, am avut un singur caz, cu o fată căreia am apucat să-i pun doar un punct şi să leşine. A rămas cu un punct şi nu i-a mai trebuit tatuaj.

 

- Am văzut de curând un tatuaj tare nereuşit: un portret de bebeluş care pare caricaturizat. Ai putea să "repari" opera unui nepriceput? Ce se poate face în astfel de situaţii?

Depinde de cât de nereuşit este portretul. Dacă modelul este destul de decolorat, se poate retuşa sau acoperi cu altul folosind nuanţe mai închise, dacă nu, atunci îndrumarea mea este către câteva şedinţe de laser.

 

- Pe viitor te vezi făcând acelaşi lucru? 

Îmi doresc să tatuez toată viaţa, atât timp cât sunt apt din toate punctele de vedere. Cred că sunt dependent să fac asta, nu mă văd făcând altceva.

 

- Ce te diferenţiază pe tine de ceilalţi tatuatori din Galaţi?

Fac această meserie din plăcere şi îmi doresc să devin din ce în ce mai bun. Cred că am un dar special pentru realizarea tatuajelor şi mă dedic total pasiunii mele, lucru care face diferenţa între un om care face o meserie din nevoie şi unul care pune dragoste şi pasiune.

 

- Ce se mai cere în materie de tatuaje?

Cei care vin să se tatueze cer tatuaje cât mai complexe, mai realistice, cu efecte de tridimensional, viu colorate. Observ o înclinaţie a clienţilor spre tatuaje cu însemnătate personală, cum ar fi portretele părinţilor, fraţilor, copiilor sau spre unoelesimboluri legate de evenimente deosebite. Nu se mai cer atât de mult desenele fără semnificaţie, făcute doar de dragul de a avea tatuaje. 


Articole înrudite