ANI: Primar şi viceprimar din Brăila, găsiţi în conflict de interese Recomandat

Marți, 07 Februarie 2023 12:44
Publicat în Regional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat conflictul de interese de natură administrativă în cazul a doi aleşi locali din judeţul Brăila. Este vorba despre Malinche Stan, primar al comunei Gropeni, şi Mihaiu Dumitru, viceprimar şi fost consilier local al comunei Tudor Vladimirescu.

Astfel, pentru primarul din Gropeni, ANI a constat conflict de interese administrativ şi a sesizat şi parchetul. "În exercitarea mandatului de primar, deşi avea un interes personal în problemele propuse dezbaterilor, a participat la emiterea, adoptarea şi încheierea unor acte administrative şi juridice privind societatea în cadrul căreia deţine calitatea de membru fondator şi funcţia de primvicepreşedinte, încălcând astfel prevederile art. 70 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. f) din O.U.G. nr. 57/2019. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către MALINCHE STAN a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de primar, a îndeplinit o serie de acte privind societatea în cadrul căreia deţine calitatea de membru fondator şi funcţia de primvicepreşedinte şi pentru întreprinderea individuală deţinută de soţia acestuia. De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către persoana evaluată a infracţiunii de fals în declaraţii prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucât nu a menţionat în declaraţiile de interese depuse în calitate de primar al comunei Gropeni funcţia de primvicepreşedinte deţinută în cadrul societăţii", potrivit ANI.

Iar în cazul viceprimarului din Tudor Vladimirescu, ANI a constat, de asemenea, conflict de interese administrativ, însă fără a sesiza organele de urmărire penală. "În perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), a participat la emiterea şi adoptarea Hotărârii C.L. Tudor Vladimirescu din data de 29 iulie 2020 privind alocarea sumei de 60.000 Lei asociaţiei în cadrul căreia deţine calitatea de membru fondator şi funcţia de preşedinte", informează ANI.

ANI precizează că ambii aleşi locali brăileni au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (...) încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese (...) constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective (...)”. Persoana (...) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese (...) este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, mai menţionează ANI.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu