Creierul fetelor tinere este mai afectat de beţii decât cel al băieţilor de aceeaşi vârstă, potrivit unui studiu publicat în SUA, care avertizează că neuronii sunt afectaţi de consumul de alcool şi că acest lucru este mai grav decât mahmureala de a doua zi, scrie France Presse. Cercetători ai Universităţii California din San Diego (UCSD) şi Stanford au studiat creierul a 95 de tinere, dintre care 40 au participat la beţii (cel puţin patru pahare de băutură unul după altul pentru fete, cinci pentru băieţi).
Activitatea din mai multe zone ale creierului, în special capacităţile de atenţie şi de memorie, s-a redus la acestea în urma consumului de alcool, comparativ cu adolescentele care nu consumă deloc alcool, a explicat Susan Tapert, profesoară de psihiatrie la Stanford şi coautoare a studiului. „Aceasta sugerează că adolescentele ar putea fi în mod special vulnerabile la efectele negative ale unui consum excesiv de alcool”, potrivit cercetătoarei. Dar de ce sunt creierele femeilor mai sensibile la alcool decât cele ale bărbaţilor?
În primul rând pentru că dezvoltarea cerebrală este de regulă cu unul sau doi ani mai avansată decât la băieţi, a explicat Susan Tapert. La aceeaşi vârstă, pagubele sunt mai grave. Printre ceilalţi factori, studiul enumeră diferenţele hormonale dintre sexe, un metabolism mai lent la fete, dar şi un indice grăsime corporală şi o greutate în medie inferioare.
Participantele la studiu s-au îmbătat toate în mai multe seri, după care au urmat perioade lungi de sobrietate. Însă, în pofida beţiilor rare, efectele asupra creierului au putut fi în mod clar identificate, a avertizat Edith Sullivan, profesoară de psihiatrie şi ştiinţe ale comportamentului în cadrul Şcolii de Medicină de la Stanford. „Acest studiu arată că la tineri - studenţi sau liceeni - riscurile pentru funcţiile cognitive şi ale creierului persistă multă vreme după ce aceştia îşi revin din mahmureală”, a conchis ea.