Practicarea timp de 15 minute pe zi a unor exerciţii fizice ar putea creşte speranţa de viaţă cu trei ani, în timp ce privitul la televizor şase ore zilnic ar putea-o reduce cu cinci ani, arată două studii publicate marţi şi citate de AFP.
Avertismentele în privinţa riscurilor unei vieţi prea sedentare nu sunt noi, dar cele două studii recente, realizate în Taiwan şi Australia pe voluntari şi publicate de două reviste medicale britanice , „The Lancet” şi „British Journal of Sports Medicine”, insistă pe riscurile implicate.
În Taiwan, 400.000 de voluntari au fost plasaţi sub observaţie medicală completă din 1996 până în 2008 şi împărţiţi în diferite categorii, în funcţie de modul lor de viaţă: deloc sau puţin activi, mediu activi, activi şi foarte activi. Echipele de cercetători au comparat apoi persoanele care făceau exerciţii fizice şi pe cele care nu făceau deloc. Rezultatele au arătat că oamenii care făceau 15 minute de exerciţii fizice pe zi prezentau în general un risc de mortalitate cu 14% mai mic şi riscul de cancer era redus cu 10%, speranţa de viaţă fiind în medie cu trei ani mai mare. Este valabil pentru bărbaţii şi femeile de orice vârstă, ca şi pentru persoanele cu riscuri cardiovasculare.
În schimb, persoanele care nu făceau niciun fel de exerciţii fizice prezentau un risc de mortalitate cu 17% mai mare faţă de cele care practicau câteva exerciţii fizice.
Un alt studiu a fost realizat în paralel la Universitatea din Queensland (Australia), fiind analizate datele culese în 1999-2000 de la 11.000 de adulţi în vârstă de cel puţin 25 de ani. A rezultat că cine petrece şase ore pe zi în faţa televizorului are o speranţă de viaţă mai mică cu cinci ani, din cauza inactivităţii fizice implicate de această „ocupaţie”.