23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Femeile liberale din zona Moldovei s-au reunit la finele săptămânii în oraşul nostru, cu ocazia unui seminar dedicat candidatelor pentru diferite poziţii în administraţia publică. Seminarul face parte dintr-un program mai amplu denumit “femeile liberale pot ajuta România”. Printre lectorii seminarului axat pe politici sociale liberale s-au aflat vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian, vicepreşedintele PNL V.P. Dobre, prof.dr.Zoe Petre, preşedinta organizaţiei de femei - Lucia Varga, profesorul Institutului liberal - Brătianu Daniela Zaharia ş.a.
Zoe Petreu a schiţat succint portretul viitorului om politic: indiferent de sexul acestuia, trăsătura definitorie trebuie să fie respectabilitatea, pe care să o poată inspira “şi nu să te ducă cu gândul la ce i-ai face între 4 ochi”.
Genul politicianului promovat în ultimii ani, cel mai curând potrivit show-urilor de divertisment, reprezintă un non-model, iar decolteul prea generos este nepotrivit pentru politică. Zoe Petre a punctat ideea, spunând, pentru a nu cădea în extrema rigidităţii, că modelul persoanei respectabile poate reprezenta o persoană veselă, plină de culoare, în genul Stelei Popescu, căci spontaneitatea şi buna dispoziţie nu exclude respectabilitatea. Omul politic model trebuie să aibă determinarea de a-şi apăra principiile consecvent. Exemplul oferit: Mary Robinson, prima femeie preşedinte în Irlanda, de profesie avocat, protestatară îndârjită, care susţinea libertatea femeilor de a decide dacă doresc sau nu să aibă copii, a fost închisă de nenumărate ori pentru acţiunile sale de protest şi “a sfârşit prin a fi aleasă preşedinte”. Desigur că unei femei îi este de trei ori mai dificil să reuşească în politică, comparativ unui bărbat, dar a încurajat femeile care vor să se implice în viaţa politică să depăşească aceste obstacole. Fostul consilier al preşedintelui Emil Constantinescu a precizat că în Africa Sahariană numărul femeilor parlamentari este mult mai mare decât cel din România. În aceste vremuri, însă, este necesară implicarea femeilor în viaţa politică, deoarece ele susţin aplicarea unor politici sociale, absolut necesare pentru acele segmente de populaţie care au nevoie de sprijin, copiii fiind un exemplu elocvent. Zoe Petre a catalogat drept o “aberaţie” teoria conform căreia liberalismul înseamnă indiferenţa faţă de segementele sociale care au nevoie să fie sprijinite, cum ar fi copiii, bolnavii, sinistraţii rămaşi înzăpeziţi în iarna care tocmai a trecut. Evident, “oamenii care se pot construi pe ei înşişi sunt încurajaţi să o facă”, a adăugat fostul consilier prezidenţial.
Dreptul la vot ca responsabilitate
Un alt subiect abordat de Zoe Petre a fost participarea la vot, ca fiind o responsabilitate pe care personal a înţeles-o drept o datorie sacră faţă de foştii studenţi şi prieteni ori colegi de vârsta propriilor copii, ce şi-au dat vieţile pentru ca noi să ne putem exercita dreptul la vot în mod democratic. “Putem chiar să anulăm votul, votând ambii candidaţi”, în cazul nemulţumirii privind oferta politică. Dar e importantă prezenţa masivă la vot, amintind veridicitatea sloganului oranj din perioada DA (când PD şi PNL erau alături pentru a înlătura reginul Năstase): “Nu puteţi voi să furaţi cât putem noi să votăm!”.
Lucia Varga a subliniat importanţa familiei, încurajarea familiei de a avea copii, creşterea calităţii sănătăţii, învăţământului, precum şi a siguranţei părinţilor că îşi pot trimite copiii la şcoală, fără a mai trece prin calvarul clasei zero din prezent.
După expozeul privind omul politic model, Magdalenei Gaiu, vicepreşedinte naţional al organizaţiei femeilor liberale, consilier judeţean, i-a revenit misiunea să explice cam cum se potriveşte teoria expusă mai sus cu anumite accente de comportament aflate în opoziţia modelului ideal prezentat, al unuia dintre candidaţii USL local. Cel vizat era candidatul susţinut de PSD, iar profesoara Gaiu a demonstrat că este un coechipier devotat, punctând o serie de calităţi pe care criticii candidatului respectiv nu au cum să le vadă, cu toată îngăduinţa.


Articole înrudite