Dacă deputaţii au programul şedinţelor de plen bine stabilit de mai mult timp, senatorii au decis în prima şedinţă din această sesiune să modifice zilele în care se vor întâlni în plen. Până acum, senatorii aveau şedinţe lunea şi miercurea, ziua de marţi fiind alocată şedinţelor de comisii. Noul Birou Permanent al Senatului a decis să propună senatorilor un nou program, în care plenul să se reunească în primele două zile ale săptămânii, restul zilelor fiind destinate şedinţelor de comisii şi activităţilor în teritoriu. Încercări de modificare a programului de lucru la Senat au existat şi în anii trecuţi, dar nu s-a ajuns la o aplicarea efectivă a unei astfel de hotărâri. În schimb, deputaţii, lucrează dintotdeauna în primele zile ale săptămânii.
Substratul acestei decizii îl constituie faptul că ultima sesiune parlamentară se suprapune cu alegerile parlamentare şi implicit cu acţiunile de campanie electorală, mulţi dintre parlamentari urmând să candideze pentru un nou mandat. În consecinţă, în prima parte a sesiunii, există posibilitatea ca Senatul să poată legifera fără probleme legate de cvorum, în schimb, în ultima parte a sesiunii, spre finalul anului, camera superioară a Parlamentului riscând să se blocheze din cauza lipsei numărului minim de senatori, (67 – n.a.), aceştia fiind în colegiile în care vor candida pentru un nou mandat.
Ce spun senatorii
„Noul program a fost propus şi aprobat de colegii din Senat în prima şedinţă. Este mai eficient să avem şedinţele de plen programate pentru zilele de luni şi marţi, în rest fiind activităţi în comisiile de specialiate şi în teritoriu. Ne putem astfel corela mai uşor programul cu cel de la Camera Deputaţilor atunci când va fi vorba de şedinţe comune de plen”, a precizat vicepreşedintele Senatului, progresistul Laurenţiu Chirvasuţă.
„Programul aprobat de Senat pentru ultima sesiune este: luni şi marţi destinate şedinţelor de plen, în rest şedinţe de comisii, studiu individual al legislaţiei şi activităţi în circumscripţiile electorale. Este un program mai bine condensat”, a precizat senatorul PNL Paul Ichim.