Prefectul Emanoil Bocănianu şi subprefectul Aurel Panaitescu au oferit detalii privind finalizarea organizării referendumului. Gălăţenii îşi vor putea exprima opţiunea votând „da” pentru suspendarea preşedintelui sau „nu” pentru menţinerea sa în funcţia de preşedinte al României a lui Traian Băsescu, duminică, în intervalul orar 7.00-23.00. Referendumul se va desfăşura în 433 de secţii de vot, înfiinţate în 288 de locaţii din judeţ, fiind aşteptate la vot 523.528 de persoane cu drept de vot. Buletinele de vot vor fi depozitate de Prefectură, până vineri, sub pază militară. Acestea se vor distribui pe 27 iulie, pe 10 trasee din judeţ, şi sâmbătă, 28 iulie 2012, pe 16 trasee, la cele 176 de secţii de votare din municipiul Galaţi.
Vor putea solicita urna mobilă persoanele aflate în incapacitate de a se mişca (spitalizate sau invalide), completând o cerere prin care vor solicita urna de vot mobilă. Directorii instituţiilor vor depune tabelul centralizator la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare, pe 28 iulie 2012, între orele 18.00-20.00.
Deţinuţii cu drept de vot vor putea la rândul lor să îşi exprime opţiunea, solicitând urna mobilă, printr-o cerere pe care o vor depune la conducerea Penitenciarului, iar directorii vor depune tabelele cel mai târziu cu două zile înaintea referendumului.
În judeţul nostru vor fi angrenaţi 468 de lucrători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor care vor asigura misiuni de pază la secţiile de vot. Poliţia rutieră va organiza pe drumurile judeţene 12 filtre, având ca obiectiv combaterea turismului electoral.
Fraudele electorale, pedepsite de lege
Se pedepsesc: împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi; promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Aceeaşi pedeapsă se aplică persoanelor care votează fără a avea drept de vot ori alegătorilor care votează de mai multe ori în ziua referendumului; tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani.