Ordinea de zi a şedinţei Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor de marţi, 28 august, include şi discutarea adresei secretarului general prin care acesta înaintează comisiei scrisoarea Agenţiei Naţionale de Integritate, prin care se transmite raportul de evaluare în ceea ce îl priveşte pe deputatul PSD Florin Pâslaru, dar şi a scrisorii procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, prin care se solicită formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului V.P.Dobre, fost ministru delegat pentru Administraţie. Florin Pâslaru trebuie să dea explicaţii deputaţilor din Comisia Juridică la ora 10.00, în timp ce V.P.Dobre este aşteptat la ora 11.30.
Florin Pâslaru, acuzat de conflict de interese
Raportul de evaluare privind conflictul de interese în care s-a aflat deputatul social-democrat Florin Pâslaru a fost transmis Comisiei Juridice încă din luna februarie a acestui an. În luna decembrie 2011 Curtea de Apel Galaţi înştiinţa Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că raportul de evaluare privind incompatibilitatea nu a fost contestat de către demnitarul PSD, decizia rămânând astfel definitivă. Florin Pâslaru este acuzat că şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar, în perioada 2009 – 2010, acesta încasând 21.662 de lei, faptă care contravine legislaţiei în vigoare.
V.P.Dobre, acuzat de abuz în serviciu
În ceea ce-l priveşte pe fostul ministru delegat pentru Administraţie, liberalul V.P.Dobre, conducerea Camerei Deputaţilor a fost înştiinţată la începutul lunii august despre acuzaţiile care i se aduc deputatului. Potrivit scrisorii procurorului general, se solicită avizul pentru începerea urmăririi penale a liderului liberalilor gălăţeni pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
„Faptele cu care a fost sesizat organul de urmărire penală constau în aceea că în ziua de 02.08.2012, Victor Paul Dobre a solicitat învinuitului Manoloiu Constantin, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că «Ministerul Administraţiei şi Internelor nu îşi asumă veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente», în condiţiile în care tocmai acest minister, prin Direcţia Pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a fost îndrituit de Guvern, prin H.G. 682/07.07.2012, să selecteze şi să prelucreze datele privind cetăţenii cu drept de vot, să le tipărească şi să le pună la dispoziţia primarilor”, se arată în referatul procurorilor. Conform aceloraşi documente, V.P.Dobre a semnat o adresă prin care a trimis Curţii Constituţionale înscrisul întocmit de Manoloiu, fără ca instanţa de contencios constituţional să fi solicitat acest lucru.