29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Concurs pentru a fi preşedinte al biroului electoral
Concurs pentru a fi preşedinte al biroului electoral
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) lansează campania de recrutare a persoanelor care doresc să facă parte din Corpul experţilor electorali, din cadrul căruia vor fi desemnaţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora. Spre deosebire de alegerile de până acum, Legea 208, adoptată în acest an, privind alegerea Senatului, Camerei Deputaţilor şi de organizare şi funcţionare a AEP, prevede înfiinţarea Corpului experţilor electorali, care este o evidenţă permanentă a persoanelor care pot deveni preşedinţi sau locţiitori ai birouluilor electorale atât din ţară cât şi din străinătate.
Pentru înscrieri la concursul de ocupare a acestei funcţii, candidatul trebuie să îndeplinească anumite condiţii: cetăţenia română; cunoaşte limba română, scris şi vorbit; are drept de vot; are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei; nu face parte dintr-un partid politic; a absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu; nu este urmărit penal, trimis în judecată penală sau condamnat penal. Se pot înscrie şi persoanele care au mai îndeplinit astfel de funcţii, anii trecuţi, pentru astfel de cazuri aceştia trebuind să parcurgă o procedură de avizare, realizată de Departamentul de organizare a proceselor electorale din cadrul AEP.
Cei care nu au mai exercitat astfel de funcţii (preşedinte sau locţiitor al secţiei de votare) vor trebui să susţină un examen de admitere în Corpul experţilor electorali. În afară de aceştia, vor susţine examen şi persoanele care: au fost excluse din Corpul experţilor electorali, sub condiţia ca excluderea să fi avut loc cu mai mult de 3 ani înaintea datei examenului; persoanele care s-au retras din Corpul experţilor electorali, sub condiţia ca retragerea să fi avut loc cu mai mult de un an înaintea datei examenului.
Examenul de admitere are ca obiect evaluarea următoarelor competenţe specifice: cunoaşterea legislaţiei în materia exercitării dreptului de vot şi a modului de aplicare a acesteia; planificarea operaţiunilor electorale din secţia de votare; consemnarea rezultatelor votării. Examenul poate fi scris sau în sistem online.

Articole înrudite