Câinele mi-a înghiţit medicamentul - Ce să fac? Recomandat

Vineri, 17 Septembrie 2021 13:52
Publicat în Pet Mania
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Medicamentele eliberate pe bază de reţetă se găsesc în milioane de gospodării. Câinele dvs. poate fi expus şi chiar poate ingera unele dintre aceste medicamente. Multe dintre acestea pot fi toxice pentru câini, ducând la boli severe sau chiar la deces. Dacă are loc ingestia, tratamentul prompt poate fi crucial în prevenirea stărilor grave.

Dacă detectaţi ingestia unui medicament uman la câine, trebuie sa luaţi următoarele măsuri:
- Apelaţi la medicul veterinar.
- Fiţi pregătiţi să oferiţi informaţii despre medicamente. Este necesar numele medicamentului, concentraţia de miligrame, câte tablete au fost ingerate şi momentul când a avut loc ingestia.
- Oferiţi informaţii despre câinele dvs. Datele esenţiale includ greutatea şi vârsta, o descriere a oricăror simptome anormale pe care le manifestă, probleme cronice de sănătate, alergii şi orice medicamente pe care le primesc. Fără îngrijire adecvată, unele medicamente pot duce la o patologie devastatoare sau la moarte. Nu încercaţi să vă trataţi animalul de companie acasă.
- Dacă s-a observat ingestia, prima recomandare poate fi aceea de a induce vărsături pentru a elimina orice medicament rezidual. După ce animalul dvs. de companie a vărsat, este bine să solicitaţi asistenţă medicală, deoarece unele medicamente pot fi absorbite în organism şi pot avea efecte grave.

Unele dintre cele mai frecvent consumate medicamente pentru animale de companie sunt:
Medicamente anticoagulante (Trombostop)
Antidepresive (Zoloft şi Prozac)
Antihistaminice (Claritin)
Medicamente antiinflamatoare (aspirină şi naproxen)
Psihotrope
Medicină pentru tensiunea arterială (Norvasc,Captopril)
Medicamente care controlează colesterolul
Medicamente pentru diabet (Metformin)
Medicamente  fără prescripţie medicală (Paracetamol)
Medicamente pentru tratamentul durerii
Inhalatoare respiratorii (Albuterol)
Medicamente pentru somn (Diazepam şi Fenobarbital)

Aceste medicamente vă pot afecta câinele în următoarele moduri:
- Medicamente anticoagulante
Medicamentele anticoagulante, cunoscute în mod obişnuit ca fluidifianţi ai sângelui, sunt medicamente obişnuite prescrise persoanelor cu antecedente de accident vascular cerebral sau boli de inimă. Ingerarea poate provoca sângerări care pun viaţa în pericol. Semnele variază în funcţie de locul în care se dezvoltă sângerarea, cum ar fi vânătăi pe piele, sângerări de la nivelul gingiilor, urină colorată în roşu, colaps sau probleme de respiraţie dacă sângerarea afectează organele interne.

- Antidepresive
Ingerarea medicamentelor antidepresive poate provoca mai multe simptome diferite care depind de medicamentul specific. Simptomele pot începe în 15 până la 20 de minute şi includ agitaţie, nervozitate, tremurături, vărsături, probleme la mers, prăbuşire, comă şi chiar moarte.

- Antihistaminice
Unele antihistaminice pot fi utilizate terapeutic la câini, dar în doze mari pot provoca toxicitate. Simptomele  includ probleme de comportament, cum ar fi agitaţia sau agresivitatea, letargia, vărsăturile, diareea, apetitul scăzut, convulsiile şi moartea.

- Medicamente antiinflamatorii
Există diverse medicamente antiinflamatoare pe piaţă, inclusiv aspirină, ibuprofen, naproxen şi prednison. Aceste medicamente pot provoca reacţii adverse gastrointestinale, cum ar fi vărsături, ulceraţii, leziuni renale şi boli hepatice.

- Reglatori de comportament
Medicamentele utilizate pentru tratarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD) conţin substanţe active care pot provoca simptome precum nelinişte, ritm, tremurături, convulsii, creşterea temperaturii corporale şi moarte în doar 15 minute.

- Substanţe contra tensiunii arteriale
Medicamentele pentru tensiunea arterială, cum ar fi medicamentele din clasa beta-blocantelor sau a inhibitorilor ECA, pot provoca modificări ale ritmului cardiac şi ale tensiunii arteriale. Simptomele pot include letargie, slăbiciune, probleme la mers, prăbuşire, comă şi moarte.

- Medicamente care controlează colesterolul
Această clasă de medicamente prescrise în mod obişnuit nu este foarte periculoasă pentru câini dar toxicitatea sa depinde de doza ingerată. Cele mai frecvente efecte secundare sunt diareea, vărsăturile şi gazele excesive.

- Medicamente pentru diabet
Medicamentele pentru diabet acţionează pentru scăderea zahărului din sânge şi simptomele ingestiei include voma intensă, letargie, slăbiciune, tremurături, convulsii şi uneori moarte.

- Medicamente pentru durere
Paracetamolul este întâlnit în aproape toate casele. Ingerarea de doze mari poate provoca anorexie, vărsături, letargie şi leziuni ale ficatului.

- Inhalatoare respiratorii
Câinii accesează inhalatoarele scoţându-le din sertare sau dulapuri sau furându-le din poşete. Pot să pună sparga mica butelie cu dinţii, provocând expunerea imediată la întregul conţinut. Simptomele includ agitaţie, nelinişte, gâfâit, vărsături, ritm cardiac crescut şi moarte.

- Medicamente pentru somn
Medicamentele prescrise pentru somn pot provoca letargie, slăbiciune, poticnire, probleme la mers şi depresie.

Gânduri finale pentru proprietarii de animale responsabili:
Efectele secundare ale intoxicaţiei cu medicamente umane depind de medicamentul respectiv, doza ingerată şi dimensiunea câinelui dumneavoastră. Dacă nu aţi asistat la ingestie, dar aveţi dovezi că animalul ar fi ingerat medicamente (comprimate lipsă, flacoane sparte,folii rupte), contactaţi imediat medicul veterinar.
Dacă câinele  nu prezintă încă semne de boală, vi se poate oferi o listă de semne de observat  pentru o perioadă de timp.
Nu plecaţi niciodată de la premiza că dacă un medicament nu este periculos pentru om, acesta nu este toxic pentru câine!

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu