Câinele din rasa Alabai, una dintre cele mai vechi rase de câini

 
Vineri, 24 Noiembrie 2017 00:00
Publicat în Pet Mania
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Câinele din rasa Alabai sau "Ciobănescul de Asia Centrală" este originar, după cum o arată şi denumirea, din Asia Centrală. Este una dintre cele mai vechi rase de câini, semnalată de peste 4.000 de ani în Asia Centrală, probabil cea mai veche ce provine din strămoşii molossi.
Câine din rasa Alabai, denumită şi "Ciobănescul de Asia Centrală", (Ibăneşti-Mureş, 26 apr. 2017).
Ciobănescul de Asia Centrală a fost folosit dintotdeauna ca animal de pază. Puternic, echilibrat, docil, independent, adaptabil, câinele Alabai are o foarte mare rezistenţă şi este un bun paznic. Manifestă uneori atitudine ostilă faţă de străini, apărându-şi, instinctual, teritoriul şi stăpânul, potrivit site-ului www.toateanimalele.ro. Este, de asemenea, foarte curajos şi în luptele cu animalele de pradă.
Are o structură fizică puternică şi impunătoare. Înălţimea este peste medie, iar corpul este armonios construit, cu un piept amplu, un gât solid şi musculos şi un spate lat cu muscultura foarte dezvoltată. Urechile şi coada sunt foarte scurte. Blana este scurtă sau de lungime medie şi poate fi de diferite culori, precum alb, negru, roşcat maroniu, gri maroniu etc.
Ca animal de companie, câinele Alabai trebuie dresat de mic. Comenzile de bază precum ''şezi'', ''culcat'', ''stai'' pot fi învăţate cel mai bine de către acest câine în timp ce este hrănit, fiindu-i oferită mâncare drept recompensă atunci când este ascultător, potrivit site-ului amintit. De regulă, nu este un câine potrivit pentru începători, deoarece personalitatea sa puternică necesită un stăpân cu experienţă.
Este de preferat ca un astfel de câine să fie crescut într-o curte, în spaţiu special amenajat. Cu antrenament corespunzător şi mult exerciţiu fizic, el se poate adapta însă şi vieţii în apartament. Sunt, în general, uşor de îngrijit. Deşi câinele Alabai este prietenos cu copiii, se recomandă supravegherea sa atunci când se află în preajma acestora.
Din punct de vedere al sănătăţii, Ciobănescul de Asia Centrală este predispus la probleme legate de articulaţii. Durata medie de viaţă a exemplarelor din rasa Alabai este de 12-14 ani.
Câini din rasa Alabai sunt crescuţi, spre exemplu, la o canisă din Ibăneşti-Mureş, mulţi dintre aceştia câştigând de-a lungul anilor diverse competiţii naţionale şi internaţionale.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu