Investiţiile nete în economie au urcat cu 7,2% în primul semestru

 
Miercuri, 09 Septembrie 2015 00:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Investiţiile nete realizate în economie s-au cifrat la 26,87 miliarde de lei, după prima jumătate a acestui an, în creştere cu 7,2% comparativ cu semestrul I 2014, un volum mai mare de investiţii fiind înregistrat în industrie, care a atras 37,7% din totalul fondurilor, şi comerţ şi servicii (36,4%), potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică remise, joi, AGERPRES.

Sectorul construcţiilor a atras 17,5% din totalul investiţiilor, iar agricultura 6,1%.

Investiţiile în lucrări de construcţii noi s-au majorat cu 9,3% iar cele în utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 7%.

Comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, ponderea investiţiilor nete în lucrări de construcţii noi a crescut cu 0,3 puncte procentuale în timp ce ponderea investiţiilor nete în alte cheltuieli şi utilaje (inclusiv mijloace de transport) a scăzut cu 0,2 puncte procentuale, respectiv cu 0,1 puncte procentuale.

În trimestrul doi, investiţiile nete realizate în economie s-au cifrat la 15,01 miliarde de lei, în creştere cu 6,7%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Investiţiile în utilaje (inclusiv mijloace de transport) au urcat cu 10,2% iar fondurile investite în lucrări de construcţii noi au crescut cu 5,7%.

„Comparativ cu trimestrul II 2014, în trimestrul II 2015 se constată o creştere a ponderii investiţiilor nete în utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 1,5 puncte procentuale. Ponderea investiţiilor nete în lucrări de construcţii noi şi alte cheltuieli a scăzut cu 1,2 puncte procentuale, respectiv cu 0,3 puncte procentuale”, se precizează în comunicatul INS. 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu