Cum scade şomajul la români, pe hârtie

Miercuri, 09 Iunie 2010 20:40
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Firmele private vor continua valul concedierilor în această vară, în ciuda statisticilor optimiste. „Mie nu îmi mai spune nimic raportarea statistică a numărului de şomeri. După doi ani de criză, este evident că mulţi şomeri ies din evidenţe, ceea ce nu înseamnă că se şi angajează undeva. Aş vrea să văd mai degrabă cum evoluează numărul salariaţilor din economie de la lună la lună, acesta cu siguranţă scade”, a declarat pentru Realitatea.net Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare FEPAIUS. Potrivit acesteia, persoanele aflate încă din 2008-2009 în şomaj au trecut prin perioade îndelungate, consecutive de şomaj, iar acum nu îşi reînoiesc cererile de a figura în evidenţele ANOFM, în condiţiile în care şi-au pierdut dreptul la indemnizaţie. “Statistica spune că numărul de şomeri a scăzut semnificativ în Harghita sau Suceava, dar acestea sunt zone cu probleme serioase de absorbţie pe piaţa muncii”, explică Grapini.
Potrivit ANOFM, rata şomajului în luna mai a scăzut la 7,67%, faţă de 8,07% în aprilie, numărul de şomeri înregistraţi fiind cu 36.333 mai mic decât în luna precedentă.
„Mediul privat continuă restructurările şi concedierile, vedem în fiecare lună cum noi firme intră în insolvenţă”, spune şi Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Potrivit acestuia, scăderea şomajului se explică, pe de o parte, prin lipsa de restructurare din sectorul bugetar şi prin joburile de vară, iar pe de altă parte, prin ieşirile din baza de date a persoanelor care au depăşit perioada legală de şomaj.

Faptic, numărul şomerilor a crescut cu 30.000

Potrivit unei analize efectuate de Realitatea.net, scăderea şomajului cu 0,2% în luna aprilie a fost doar pe hârtie: în realitate, numărul persoanelor care au intrat în şomaj a fost cu 30.000 mai mare decât cel al şomerilor care şi-au găsit un loc de muncă în aceeaşi perioadă. Astfel, potrivit unui raport detaliat al ANOFM, care nu e încă disponibil pentru luna mai, un număr total de 71.732 persoane au intrat în şomaj în luna aprilie, în timp ce ieşirile din evidenţele de şomaj prin încadrare în muncă au totalizat doar 42.148 persoane. Practic, doar 44% din totalul ieşirilor din şomaj s-au făcut prin reintegrarea pe piaţa muncii. Restul ieşirilor din evidenţele de şomaj, care au permis autorităţilor să anunţe scăderea şomajului pentru prima dată în ultimul an şi jumătate, s-au datorat altor motive - pensionări, plecări în străinătate, decese sau nerefacerea  solicitărilor pentru obţinerea unui loc de muncă.

Joburile de vară au salvat o parte dintre şomeri

Cele mai multe joburi cu caracter temporar provin din domeniile construcţii şi turism. Numărul de şomeri a scăzut cel mai mult în judeţul Constanţa, cu 3.200 de persoane, semn că activitatea de turism a salvat o parte dintre şomeri. "Potrivit unor date făcute publice recent de Comisia Naţională de Prognoză, circa 700.000 de angajaţi din România au activităţi cu caracter sezonier, sub 22 de zile lucrătoare pe lună. Deci, sunt foarte multe persoane care se angajează în România doar pe perioada de vară", explică Cristian Pârvan.
Şi activitatea de construcţii şi-a reluat ritmul angajărilor după ieşirea din sezonul rece, fără să revină însă la la ritmul din urmă cu 2-3 ani. Spre exemplu, numărul angajaţilor din domeniu crescut cu peste 6.000 de persoane în luna martie, la 315.200 salariaţi, de la 309.000 în februarie , potrivit celor mai recente date ale INS.
"Este un start, dar e totuşi un procent mic, raportat la numărul total de angajaţi din domeniu. Piaţa începe să se mişte, există proiecte în prezent, dar sunt încă probleme legate de finanţare, mulţi constructori se tem că nu vor încasa facturile sau că vor primi banii cu întârziere", a declarat Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSG).

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu