27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Principele Hans Adam al II-lea de Liechtenstein este cel mai bogat monarh din Europa
Principele Hans Adam al II-lea de Liechtenstein este cel mai bogat monarh din Europa

Principele Hans Adam al II-lea de Liechtenstein este cel mai bogat monarh din Europa, iar familia regală din Norvegia este cea mai „săracă”, susţine revista „Tatler”, pe care ziarul „ABC” o califică drept „o biblie” a familiilor cu sânge albastru.
Clasamentul averilor familiilor regale apărut în ianuarie este condus de suveranii din micul Liechtenstein, principatul de numai 160 de kilometri pătraţi. Din Castelul lor din Vaduz, o fortăreaţă construită în secolul al XII-lea, Principele Hans Adam, de 68 de ani, şi fiul său, Principele Maximilian, conduc Liechtenstein Global Trust (LGT), cea mai mare societate de administrare a investiţiilor şi de servicii financiare personalizate aflată în proprietatea unei familii din Europa. LGT are aproximativ 2.000 de angajaţi şi 20 de birouri în Europa, Asia, Orientul Mijlociu şi America de Sud. Graţie operaţiunilor acestui mare grup financiar, Principele Hans Adam, care are studii economice şi experienţă acumulată într-o bancă din Londra, a strâns o avere personală de 3,3 miliarde de euro.
Mult în urma sa se situează familia de Windsor, patrimoniul Reginei Elisabeta a -II-a a Marii Britanii fiind estimat la 420 de milioane de euro.
Pe locul al treilea, se găseşte casa de Orania, care domneşte în Olanda, are o avere de circa 330 de milioane de euro şi este, conform revistei „Tatler”, „cea mai transparentă din Europa”. După familia monarhică din Marea Britanie, cea din Regatul Ţărilor de Jos are cele mai mari cheltuieli, dar are „sistemul de contabilitate cel mai transparent şi este bogată fără a avea nevoie de banii publici, întrucât deţine mai multe milioane de acţiuni la compania petrolieră Royal Dutch Shell”, explică Matthew Bell, autorul articolului. În opinia lui, '„ea mai opacă” din acest punct de vedere este familia regală din Belgia.
Ultimul loc al acestui top este ocupat de suveranii norvegieni, Regele Harald al V-lea, de 77 de ani, având, conform propriilor declaraţii, doar aproximativ 13 milioane de euro în conturile sale bancare. „Tatler” explică situaţia prin faptul că această familie a ajuns relativ recent pe tronul ţării, în 1905. Monarhii de la Oslo „beneficiază însă de unele extravaganţe ale strămoşilor lor, cum ar fi un tren regal, un Cadillac din anii 1930, pe care îl folosesc pentru actele oficiale, şi un iaht construit în 1937”. Cu o lungime de 80,2 metri, „Norge”, mândria casei de Glücksburg, este cea mai mare ambarcaţiune deţinută de o familie regală din Europa, urmată de „Dannebrog”, iahtul Reginei Margareta a II-a a Danemarcei.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi