Netflix a preluat filmul documentar „30 de ani şi 15 minute”, în regia lui Ştefan Mandachi Recomandat

Marți, 02 Noiembrie 2021 13:18
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Filmul documentar „30 de ani şi 15 minute”, regizat şi produs de omul de afaceri Ştefan Mandachi, a fost achiziţionat de platforma de streaming Netflix şi este disponibil utilizatorilor acesteia din data de 1 noiembrie 2021.
Ştefan Mandachi, suceveanul care a construit primul metru de autostradă din Moldova, şi-a propus să răspundă la două întrebări prin intermediul filmului: „Cine se face răspunzător pentru morţii nevinovaţi de pe şoselele din România?” şi „Câţi oameni ar fi fost în viaţă în acest moment dacă am fi avut autostrăzi în România?”.
„Manifestul meu pentru autostrăzi din 15 martie 2019 nu a avut un unic destinatar, guvernul din 2019, ci a vizat toate guvernele de după Revoluţie, inclusiv cel de astăzi, care n-a făcut şi nici nu face nimic pentru autostrăzi. De aceea, mă bucur foarte mult că filmul intră pe Netflix. Pentru că problema lipsei infrastructurii rutiere este actuală, dar, în acelaşi timp, este băgată sub preş” a precizat omul de afaceri Ştefan Mandachi.
Filmul „30 de ani şi 15 minute” reprezintă debutul în regia de lungmetraj al lui Ştefan Mandachi, absolvent al cursurilor şcolii de film „New York Film Academy” din Burbank, California.
Politicieni, jurnalişti, sportivi, oameni de afaceri încearcă să găsească un răspuns: cine sunt vinovaţii pentru că în România mor anual 2.000 de oameni în accidente rutiere? De ce România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de kilometri de autostradă, dar pe primul loc în clasamentele persoanelor decedate în accidente rutiere? De ce nu s-a făcut nimic în acest sens timp de 30 de ani?
„Este o reuşită colosală pentru echipa noastră că filmul a fost preluat de către Netflix. Mesajul filmului va ajunge acum la foarte mulţi români. Realizarea filmului a fost un amplu proces, o muncă titanică, am filmat peste 300 ore, iar la final am selectat doar 90 de minute. M-am înconjurat de cei mai buni specialişti din ţară în imagine, montaj şi sunet. Pe parcursul celor 15 luni în care am muncit la film, am învăţat enorm de la fiecare în parte şi, în special, de la editorul Roxana Maraloiu”, a declarat Ştefan Mandachi.
Filmul a avut premiera în cadrul festivalului TIFF, având două proiecţii, iar din data de 2 octombrie 2020 a fost lansat şi în cinematografe. În prima săptămână de la lansare, documentarul regizat de Mandachi a avut 771 de proiecţii şi a fost în top 10 în box office în săptămâna lansării. Documentarul are nota 9,3 pe platforma de specialitate IMDB.com,  dintr-un total de peste 2.000 de voturi.
În film apar şase prim-miniştri ai României, intervievaţi personal de către Mandachi: Petre Roman, Adrian Năstase, Victor Ponta, Mihai Tudose, Dacian Cioloş şi Ludovic Orban. De asemenea, fostul ministru al justiţiei, Tudorel Toader, are două intervenţii în film.
Documentarul a mai fost difuzat şi pe alte platforme online, inclusiv pe cea dedicată filmului, 30deanisi15minute.ro, iar banii încasaţi din taxa simbolică solicitată pentru vizionarea lui urmează să fie donaţi unei cauze umanitare.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu