Mareele sunt influenţate şi de poziţia Pământului pe orbita sa în jurul Soarelui

 
Luni, 22 Februarie 2016 00:00
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mareea (flux şi reflux) este mişcarea oscilatorie zilnică şi alternativă (de înaintare sau de retragere de la ţărm) a apelor mărilor şi oceanelor, datorită atracţiei Lunii şi a Soarelui, conform Dicţionarului explicativ al limbii române.
Perioada de oscilaţie are o durată aproximativă de 12 h 25 min, astfel că, în decurs de 24 h 50 min (durata unei zile lunare), se vor produce fluxul (o creştere treptată a nivelului mării şi acoperirea cu apă a unei fâşii din uscat, care se termină cu o maree înaltă, adică nivelul mării atinge o înălţime maximă şi rămâne constant un interval scurt) şi refluxul (o scădere treptată a nivelului mării şi retragerea apelor de pe fâşia de uscat acoperită anterior, care se termină cu o maree joasă, adică nivelul mării atinge o poziţie minimă, menţinându-se constant un interval scurt).
Ciclul se repetă invariabil. Raportând fenomenul la nivel planetar, mareea este un val care se propagă pe suprafaţa oceanelor, odată cu rotirea Pământului în jurul axei sale; în largul oceanului, amplitudinea mareei nu trece de 80 cm, în timp ce în apropierea coastelor şi în golfurile lungi, înguste şi puţin adânci, ajunge la aproape 20 m.
Mareele sunt influenţate şi de poziţia Pământului pe orbita sa în jurul Soarelui. În perioada solstiţiului, mareele au un nivel mai mare decât de obicei.
Mareele pot fi: semidiurne (la interval de 12 h 30 min în zona ecuatorială), diurne (la interval de 24 h 50 min în zona tropicală), semilunare (la interval de 14,7 zile), lunare (la interval de 27,5 zile). În funcţie de poziţia reciprocă a Lunii, Soarelui şi Pământului, există maree vii (cu amplitudini mai mari decât mareele normale) şi maree moarte (cu amplitudini mai mici).
Mareele diurne se întâlnesc cu precădere în Australia, Antarctica şi Golful Mexic, cele semidiurne se întâlnesc în Oceanul Indian şi în Oceanul Atlantic. În mările închise — Marea Neagră, Marea Baltică, Marea Mediterană, Marea Caspică, nivelul mareei este foarte mic, de ordinul centimetrilor. În portul Constanţa, mareea este de tip semidiurn neregulat, cu o amplitudine maximă de 20 cm.
Mareea lunisolară este determinată de influenţa Lunii şi Soarelui asupra particulelor de apă de pe suprafaţa Pământului. Din cauza formei Pământului, amplitudinea mareei este maximă la Ecuator şi descreşte odată cu creşterea latitudinii. Mareea înaltă lunisolară se produce la Luna nouă şi la Luna plină şi este numită şi maree de sizigii. Mareele de cuadratură se produc după primul şi ultimul pătrar al Lunii, adică atunci când Soarele, Pământul şi Luna formează un unghi de 90 de grade (unghi drept). Mareele de cuadratură au amplitudini reduse faţă de cele de sizigii.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu