27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fiecare grad Celsius în plus face să crească frecvenţa fulgerelor
Fiecare grad Celsius în plus face să crească frecvenţa fulgerelor

Încălzirea globală poate cauza o creştere semnificativă a frecvenţei fulgerelor, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, relatează Reuters.
Cercetătorii americani spun că au calculat în ce măsură fiecare grad Celsius în plus în procesul de încălzire globală va determina o creştere a frecvenţei fulgerelor. Luând în considerare factori precum nivelurile de precipitaţii, fronturile atmosferice şi încălzirea, ei au previzionat o creştere cu 12 la sută a numărului de fulgere pentru fiecare grad Celsius cu care creşte temperatura medie globală.
Cele 11 modele climatice diferite folosite în cadrul studiului au indicat o creştere cu 4 grade Celsius între momentul prezent şi anul 2100.
Astfel, pentru fiecare două fulgere produse în anul 2000, vor fi trei în 2100, arată calculele, adică a creştere cu 50% a frecvenţei acestor fenomene, deoarece furtunile vor deveni mai explozive în următoarele decenii din cauza încălzirii globale.
"În prezent, în Statele Unite se produc anual aproximativ 30 de milioane de fulgere. Astfel, în 2100, trebuie să ne aşteptăm la aproximativ 45 de milioane pe an", a declarat David Romps, de la Universitatea Berkeley din California, care a condus studiul, publicat săptămâna aceasta în revista Science.
Această creştere ar putea conduce la mai multe incendii de vegetaţie, în condiţiile în care fulgerele declanşează deja jumătate din aceste incendii în Statele Unite. Fulgerele ucid, de asemenea, zeci de americani anual şi este de aşteptat ca acest risc să crească.
Cercetarea a fost realizată cu ajutorul datelor unei reţele americane de detectoare de trăsnete.
Creşterea temperaturii provoacă fulgere deoarece cantitatea vaporilor de apă din atmosferă - care reprezintă „combustibilul” furtunilor - creşte exponenţial pe măsură ce aerul devine mai cald. Pe măsură ce planeta se încălzeşte, va exista mai mult astfel de combustibil, astfel că atunci când se declanşează furtunile, ele vor fi mai „încărcate energetic”.
Această creştere în energie a furtunilor este principala cauză a creşterii frecvenţei fulgerelor, a explicat Romps.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi