Bonobo, primatele care împărtăşesc 98,7% din codul lor genetic cu oamenii

 
Luni, 21 August 2017 23:06
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Bonobo seamănă foarte mult cu cimpanzeii şi ambele primate împărtăşesc 98,7% din ADN-ul lor cu cel uman - ceea ce face ca cele două specii să fie cele mai apropiate rude în viaţă ale omului. Această specie cu denumirea ştiinţifică Pan paniscus, care numără între 10.000 şi 50.000 de exemplare, conform organizaţiei World Wildlife Found, este în pericol de dispariţie din cauza braconajului şi defrişărilor. Maimuţele bonobo trăiesc numai în pădurile din sudul râului Congo din Republica Democrată Congo (RDC). Uneori cunoscute sub numele de cimpanzei pitici, bonobo nu au fost recunoscute ca specie separată până în 1929. Fiind ultima primată mare care trebuie descrisă ştiinţific, multe lucruri rămân necunoscute despre bonobo — inclusiv arealul lor geografic. Eforturile de a cerceta specia în ultimele două decenii au fost împiedicate de izolarea habitatului, distribuţia acestora şi de anii de tulburări civile din RDC. Acestea şi creşterea sărăciei în zona din jurul pădurilor în care trăiesc bonobo au contribuit la braconajul acestor animale şi la defrişări. Deşi mărimea populaţiei de bonobo este în mare parte necunoscută, aceasta a scăzut probabil în ultimii 30 de ani. Oamenii de ştiinţă cred că declinul va continua pentru următorii 45-55 de ani, din cauza ratei reduse de reproducere şi ameninţărilor în creştere. Oamenii vânează maimuţele bonobo pentru hrană, pentru a le comercializa carnea sub formă de carne de vită, pentru a le păstra ca animale de companie şi pentru a le folosi în medicina tradiţională. Se crede că anumite părţi ale corpului de bonobo sporesc vigoarea sau forţa sexuală. Numărul maimuţelor bonobo care au căzut victime braconajului în fiecare an nu este cunoscut, dar numărul amuletelor de bonobo disponibile în anumite părţi ale Republicii Democrate Congo sugerează că braconajul poate fi obişnuit. Numai o parte dintre bonobo trăiesc în arii protejate. Creşterea populaţiei umane şi deplasarea acesteia, combinată cu defrişările pentru a favoriza agricultura şi cu exploatarea comercială, fac ca bonobo să-şi piardă habitatele. Maimuţele bonobo sunt, de obicei, un pic mai mici, mai slabe şi de culoare mai închisă decât cimpanzeii. Şi societăţile celor două primate diferă. Grupurile de bonobo tind să fie mai paşnice şi sunt conduse de femele. De asemenea, ele menţin relaţiile şi soluţionează conflictele prin intermediul sexului. Cu toate acestea, viaţa unui bonobo nu este în întregime lipsită de violenţă; dacă două grupuri de bonobo se reunesc, ele se pot angaja în lupte serioase.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu