Avertisment major în Austria: Urmează un "Blackout", o pană de curent la nivel european Recomandat

 
Luni, 01 Noiembrie 2021 10:04
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Autorităţile din Austria îşi informează populaţia asupra unui Blackout, care ar afecta aprovizionarea, traficul, comunicaţiile, mass-media şi siguranţa publică. Ministrul Apărării din Austria, Klaudia Tanner, a declarat "Luăm în calcul o întrerupere de curent în viitorul apropiat".

Forţele armate din Austria desfăşoară de câteva săptămâni o campanie masivă de conştientizare a opiniei publice prin intermediul mass-mediei despre ”blackout“, adică o pană de curent de dimensiuni mari, catastrofale. Autorităţile din Austria nu-şi pun problema dacă va fi acest "Blackout", ci când se va întâmpla. Pe 9 ianuarie 2021 a existat un deficit masiv de acoperire cu energie electrică şi astfel o scădere a frecvenţei în toată Europa Centrală, scenariul blackout-ului fiind evitat doar prin oprirea imediată a unor mari consumatori din reţeaua electrică europeană, relatează diepresse.com.

Nu ar fi prima dată când armata austriacă prezice corect o criză de proporţii. Campania de publicitate stradală, numită „Blackout – ce să faci atunci când totul s-a oprit?” cuprinde 6.300 de afişe explicative trimise celor 2.095 de municipii din Austria. Scopul este de a oferi populaţiei sfaturi, campania de informare cuprinde şi inserţii publicitare în presa audio-vizuală şi scrisă cu titlul: „Blackout! Plănuiţi-vă să petreceţi acasă un concediu ca la camping pentru 14 zile“! 

 

Potrivit recomandărilor experţilor militari austrieci, este de aşteptat ca în cazul unei întreruperi de curent în Austria să nu existe curent electric pentru cel puţin o zi, iar pentru întreaga Europă sunt aşteptate întreruperi de… o săptămână. Conform aceleaşi surse, probabilitatea unui blackout în următorii 5 ani este de 100%.

 

Telefoanele mobile, reţelele fixe şi internetul vor fi paralizate. Vor înceta să funcţioneze automatele bancare, staţiile de benzină, majoritatea mijloacelor de transport în comun, lifturile, sistemele de încălzire şi răcire, vor fi probleme semnificative în aprovizionarea cu apă şi în funcţionarea canalizării. Principala problemă în gospodării este că dispozitivele de răcire sau sistemele de încălzire se defectează odată cu lipsa energiei electrice, ceea ce poate avea efecte diferite şi dramatice în funcţie de anotimp. Procurarea hranei va fi dificilă, citează b1.ro

 

Ce să ai mereu lângă tine, în cazul unei pene de curent

 

Forţele armate austriece informează, pe pagina ministerului federal al apărării, bundesheer.at despre obiectele pe care fiecare dintre noi ar trebui să le avem la îndemână.

"Procuraţi-vă un radio cu baterii, alternativ asiguraţi-vă că aveţi acces la radioul unui automobil. Păstraţi astfel în permanenţă rezervorul automobilului pe jumătate plin, lămpi portabile pe baterii, lumânări, extinctoare şi sisteme de atenţionare privind concentraţia de monoxid de carbon.

Depozitaţi în gospodărie apă de băut, 2 l de persoană pe zi, pentru 3-5 zile, rezerve de hrană pentru 3–5 zile, medicamentele necesare pentru două săptămâni, bani în numerar".

 

- Radio cu baterii (sau radio auto)

- Lanterne sau faruri (inclusiv suficiente baterii de rezervă)

- Lumânari, aprinderi, stingătoare, alarme de monoxid de carbon

- Apă (2 litri de persoană pe zi; 3-5 zile), băuturi, ceai, cafea

- Mâncare durabilă timp de 2 săptămâni (paşte, orez, conserve...)

- Medicaţie esenţială timp de 2 săptămâni, trusă de prim ajutor

- Articole de toaletă, saci de gunoi, benzi adezive, fermoar

- Aragaz, grătar, pastă de combustibil

- Încasaţi în bancnote şi monede mici

- Saci de dormit, pături, haine calde

- Jocuri, blocuri, pixuri

- Maşina să aibă rezervorul măcar pe jumătate plin. 

 

Ce ar trebui să faci imediat?

Împreună cu familia şi prietenii, gândiţi-vă ce probleme apar şi ce posibile soluţii pot fi pregătite încă de acum.

- Asigură stocuri pentru 2 săptămâni

- Completaţi trusa de prim ajutor

- Stabiliţi un punct de întâlnire unde să vă întâlniţi atunci când telefoanele nu vor mai funcţiona (de exemplu, cu copiii care sunt la şcoală sau în altă parte departe de casă)

 

Ministrul austriac de Interne spune că: "Planurile noastre prevăd că poliţia va putea rezista timp de 72 de ore şi va putea garanta operaţiuni de urgenţă încă patru zile".

Se pregătesc în 100 de cazărmi aşa-zise "insule de siguranţă", care să permită armatei să funcţioneze şi să comunice autarhic în blackout. Se instituie un centru integrat de comandă la nivel federal.

 

Pentru a sensibiliza populaţia, televiziunea austriacă de stat ORF va difuza în curând un serial denumit ”Totul în beznă“. 

 

Media

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu