Afectată de neuroblastom, o fetiţă de 8 ani lasă un testament părinţilor ei Recomandat

Marți, 30 Noiembrie 2021 09:03
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Această tumoare malignă extracerebrală solidă este cea mai frecventă la copiii mici. Rata de supravieţuire este foarte variabilă, variind de la 40% la peste 95%. Malgosia Klaskala a murit după o luptă de cinci ani cu tumoarea malignă. Înainte de moarte, fetiţa le scrisese părinţilor ei o scrisoare emoţionantă.

„Această tumoră se caracterizează printr-o variabilitate clinică şi evolutivă extremă, variind de la regresia spontană fără tratament până la progresia rapid fatală, în ciuda reducerii frecvente sau chiar a dispariţiei semnelor sub chimioterapie intensivă”, rezumă un studio de la  Institutul Curie.

În Polonia, o fetiţă de opt ani a murit din cauza acestei tumori maligne. Ea a luptat cinci ani împotriva acestei boli descoperite pe când avea trei ani, în urma unor dureri abdominale severe. O ecografie a relevat apoi prezenţa unei tumori în abdomen. 

„Când intri în secţia de oncologie, ţinând copilul de mână, îţi dai seama cât de fericită era viaţa ta înainte de diagnostic”, şi-a amintit mama copilului.

După şase cicluri de chimioterapie  tumora a dispărut şi apoi a recidivat. Micuţa a trebuit să facă faţă unei operaţii, noi cicluri de chimioterapie şi un transplant de măduvă osoasă. Mama micuţei a postat pe internet un testament foarte emoţionant scris de copilul ei.

„Mamă, tată, deşi sunt plecată, vreau să vă spun că vă iubesc foarte mult şi că îmi voi aminti tot timpul de voi. Ştiu că, deşi acum suntem despărţiţi, ne vom revedea curând, chiar aici unde sunt acum”, începe micuţa în scrisoarea sa. Şi ea continua: „Nu plângeţi şi bucuraţi-vă de viaţa , aşa cum fac eu chiar acum, deşi acolo unde mă duc nu există parc de distracţii”. În cele din urmă, ea le face o ultimă rugăminte părinţilor ei: „Vă rog să nu vă mai certaţi. Şi aveţi grijă, pentru că vă voi urmări de aici!”.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu