10 parcuri şi grădini încântătoare în care sigur aţi vrea să întâmpinaţi primăvara

Luni, 22 Februarie 2016 00:00
Publicat în Mozaic

Vremea de afară arată a primăvară timpurie, însă calendarul ne spune că suntem abia în luna februarie. Pentru cei nerăbdători să vadă flori şi iarbă verde, vă prezentăm zece parcuri şi grădini minunate, pe care sigur aţi vrea să le vedeţi, chiar şi în fotografii.

Grădinile Butchart din Canada
Butchart Gardens constituie un grup de grădini situate în inima Canadei. La începutul secolului XX, pe locul unei foste cariere de calcar, reprezentanţii familiei de industriaşi Butchart au construit mai multe grădini. Pentru amenajarea acestora a fost invitat un maestru în arta peisajului, niponul Isaburo Kishida, care a făcut grădinile atât de rafinate şi minunate, încât au venit să le admire frumuseţea oameni din toate colţurile ţării. La jumătatea anului 2009, de ziua centenarului Canadei, Grădinile Butchart au fost recunoscute, oficial, drept un monument istoric naţional.

Parcul cu lalele Keukenhof din Olanda
Parcul Keukenhof sau „Grădina Europei” este un parc regal de flori, care se întinde pe o suprafaţă de 32 de hectare în apropierea oraşului Lisse, între Amsterdam şi Haga. În ciuda faptului că Keukenhof este deschis pentru vizitatori doar două luni pe an, între 20 martie şi 20 mai, acesta este vizitat anual de peste un milion de persoane. În fiecare an, în parcul Keukenhof sunt plantaţi peste 7 milioane de bulbi de frezii, zambile, crini, orhidee, narcise şi, desigur, lalele!

Grădina Tropicală Nong Nooch din Thailanda
Grădina Nong Nooch este una dintre cele mai mari grădini botanice din sud-estul Asiei, se întinde pe o suprafaţă de 240 de hectare şi este situată la kilometrul 163 al Şoselei Sukhumvit, în provincia Chonburi. Grădina are propriul „Stonehenge”, format din grupuri sparte de orhidee, bonsai şi ferigi.

Grădinile Botanice Regale Kew din Londra
Grădinile Kew au apărut în anul 1670, în Kew Park, care a fost creat de Lord Henry Capel pe locul unei grădini exotice. În fiecare an, acestea sunt vizitate de peste două milioane de turişti, însă grădinile nu sunt destinate doar lor. Kew Gardens este, totodată, principalul centru de cercetări botanice şi de pregătire a grădinarilor profesionişti. Cele mai renumite atracţii turistice din Grădinile Botanice Regale Kew sunt Palatul Kew (Kew Palace), Casa Minka (Minka House), Marea Pagodă (The Great Pagoda), Căsuţa Apină Davies (Davies Alpine House), Poarta Japoneză (Japanese Gateway) şi altele.

Parcul Tropical de Palmieri din statul american Florida
În acest parc se află o colecţie unică de plante tropicale, respectiv palmieri, copaci cu flori şi viţă de vie.

Grădina Botanică din deşertul Phoenix, statul american Arizona
Această grădină cuprinde cea mai mare colecţie de cactuşi din lume. Aici se efectuează studii ale plantelor din deşert şi se desfăşoară programe speciale educaţionale pentru elevi şi studenţi dedicate studiului deşertului.

Grădina Yuyuan din Shanghai
Primul proprietar al Grădinii Yu Yuan din Shanghai este fostul trezorier al provinciei din epoca Ming, Pan Yunduan, care s-a decis să construiască o grădină asemănătoare grădinii imperiale de la Beijing, pentru a-şi bucura părinţii la bătrâneţe. Începând cu secolul al XVI-lea, acest parc a fost supus mai multor lucrări de reconstrucţie. Întreaga grădină a fost construită după regulile Feng-Shui şi este împărţită în şase părţi, care sunt unite între ele prin coridoare încâlcite, izolate vizual unul de celălalt. Yu Yuan înseamnă „Grădina Bucuriei” sau „Grădina Vacanţei Prelungite”.

Grădina Meditaţiei Cosmice din Scoţia
Acest loc uimitor a apărut în oraşul Dumfries, din Scoţia, în anul 1989. În locul florilor şi arbuştilor exotici, acolo au răsărit paturi de flori din aluminiu, iar în locul fântânilor – găuri negre, şi astfel peisajul a căpătat o formă neobişnuită fascinantă. Autorii ideii unei astfel de grădini sunt arhitectul Charles Jencks şi soţia sa – designerul peisagist Maggie Keswick-Jencks. Ei au decis să reproducă Universul în miniatură şi să arate nu doar frumuseţea acestuia, cele două lumi micro şi macro, ci şi legile şi paradoxurile universale, naşterea şi evoluţia Universului prin forme de grădină, peisaje şi sculpturi.

Grădina Majorelle din Maroc
Grădina a fost creată de pictorul francez Jacques Majorelle, care la începutul secolului XX a venit în Maroc în căutarea plantelor exotice, s-a îndrăgostit de această ţară, a cumpărat o bucată de pământ la marginea oraşului Marrakech şi s-a stabilit aici. El a decis să creeze o grădină simbolică, iar pentru aceasta a invitat cei mai buni designeri peisagişti şi a plantat în grădina sa plante din diverse ţări ale lumii: bougainvillea de lux, iasomie parfumată, lotus, aloe, bambus, yucca, palmieri cu nucă de cocos, bananieri şi cactuşi, unii dintre aceştia având o înălţime de peste trei metri.

Grădinile de la Versailles din Franţa
Faimoasele grădini de la Versailles au apărut în perioada lui Ludovic al XIII-lea şi au fost aduse la perfecţiune de celebrul arhitect peisagist André Le Nôtre, în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea. Pe lângă gazonul amenajat cu atenţie, sculpturile şi tufişurile de flori, pe întreg teritoriul grădinilor se află amplasate fântâni luxoase. Parcul de la Versailles este o „grădină a minţii” cu proporţii verificate matematic şi cu alei bine planificate. „Regele Soare” nu a vrut să vadă flori ofilite, de aceea peste două milioane de flori proaspete erau întotdeauna pregătite să înlocuiască florile ofilite şi astfel grădina arăta magnific pe tot parcursul anului.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu