27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vestul propune federalizarea Siriei sub conducerea lui Assad
Vestul propune federalizarea Siriei sub conducerea lui Assad

După ce nu s-a înregistrat niciun rezultat concret în urma reuniunilor de la Geneva dintre puterea şi opoziţia siriană - reuniuni organizate în ianuarie şi februarie cu scopul de a găsi o rezolvare pentru războiul care durează de mai mulţi ani în Siria, vesticii s-au orientat spre formula federalizării Siriei, păstrând administraţia centrală din prezent. Potrivit unor informaţii primite de la opoziţie, ţările vestice în frunte cu Franţa au lansat în dezbatere o formulă în care Bashar al Assad să rămână la putere iar militanţii opoziţiei să fie angajaţi ca membri ai forţelor de ordine în regiunea care va fi creată pentru ei. Însă nu este de aşteptat ca opoziţia să se uite cu ochi buni la această propunere. Unul dintre motivele pentru care cea de a doua conferinţă de pace de la Geneva nu s-a finalizat cu rezultate concrete este lipsa unui acord privitor la viitorul lui Assad.
Un responsabil al Coaliţiei Forţelor de Opoziţie şi Revoluţionare, cel mai înalt for al opoziţiei siriene, a precizat pentru ziarul Zaman care sunt detaliile propunerii pe care au primit-o. Potrivit declaraţiilor făcute de politicianul sirian, sub protecţia anonimatului, Assad ar urma să organizeze în maxim un an alegeri generale. Scopul principal este să înceteze războiul din Siria, care a intrat în cel de al 4-lea an, şi care s-a soldat cu 150.000 de morţi - conform datelor oficiale - sau cu peste 300.000 de morţi, potrivit opoziţiei. Reprezentantul Coaliţiei Forţelor de Opoziţie şi Revoluţionare spune că o parte a opoziţiei ar fi de acord cu federalizarea ţării însă există numeroase voci care resping în mod categoric o soluţie care să îl includă pe Assad. Reprezentantul opoziţiei susţine că statele vestice au promis că îşi vor intensifica ajutorul militar pentru combaterea elementelor afiliate organizaţiei teroriste Al Qaeda, care şi-a consolidat tot mai mult poziţia în ultima perioadă.
Oficiali turci contactaţi de Zaman au confirmat informaţia, iar Ministerul de Externe şi responsabili din domeniul securităţii spun că va fi asigurat în mod condiţionat ajutor. Condiţia pusă de autorităţile de la Ankara este ca în decurs de 1 an să fie organizate alegeri libere, sub supravegherea Naţiunilor Unite şi a Uniunii Europene. La baza acestei decizii a Turciei stă povara financiară reprezentată de numărul tot mai mare a refugiaţilor sirieni care trec graniţa şi caută adăpost în Turcia.

Rândurile militanţilor opoziţiei se subţiază

Numărul militanţilor opoziţiei scade pe zi ce trece. Aceştia au obţinut mai multe victorii pe litoralul Mării Mediterane, în apropierea graniţei cu Turcia, însă în zona de vest şi în centrul ţării rândurile militanţilor se subţiază vizibil. Printre oraşele în care opoziţia a înregistrat cele mai mari pierderi se numără capitala Damasc, Hama şi Homs. În Damasc, în afară de câteva zone din cartierele Yermuk, Kadem, Assale şi Tadamun, nu au mai rămas fronturi pe care să poată lupta opoziţia. Regimul a asediat aceste zone, le-a încercuit şi foloseşte foametea drept armă. Confruntaţi la Hama şi Homs cu atacuri susţinute, militanţii opoziţiei nu au avut altă variantă decât să se retragă spre alte regiuni. În oraşe au mai rămas grupuri mici ale opoziţiei care se luptă cu forţele regimului sau Al Qaeda. 


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi