27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
SUA a devenit cea mai mare piaţă de vin din lume
SUA a devenit cea mai mare piaţă de vin din lume

Statele Unite ale Americii (SUA) au devenit anul trecut cea mai mare piaţă din lume pentru vin, devansând pentru prima dată Franţa, în condiţiile în care consumul de vin a scăzut pe piaţa franceză, dar a crescut în SUA, a anunţat Organizaţia Internaţională a Vinului (OIV), transmite Reuters.
Potrivit OIV, în 2013 consumatorii americani au cumpărat 29,1 milioane hectolitri de vin, în creştere cu 0,5% comparativ cu 2012, în timp ce în Franţa consumul de vin a scăzut cu aproape 7% până la 28,1 milioane hectolitri.
În schimb, în ceea ce priveşte consumul de vin per capita, americanii sunt în continuare în urma francezilor care consumă, în medie, 1,2 sticle pe săptămână, de aproape şase ori mai mult decât consumă în medie un american. Cu toate acestea declinul înregistrat în ultimii ani în Europa este unul semnificativ.
„În ţări precum Franţa, Italia şi Spania oamenii obişnuiau să bea mult vin însă obiceiurile de consum se schimbă”, a declarat directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand. „Bem mai puţin vin în termeni de volum dar de o calitate mai bună. În plus, există şi concurenţa venită din partea altor băuturi cum este berea”, a adăugat Jean-Marie Aurand. Potrivit acestuia, în perioada 2002-2011, consumul de vin per capita în Franţa, al treilea producător mondial după Italia şi Spania, a scăzut cu peste 20% până la 46,4 litri pe an. În schimb, în aceiaşi perioadă în SUA consumul per capita a crescut cu aproape 17% până la 9,1 litri pe an.
De asemenea, OIV estimează că anul trecut consumul mondial de vin a scăzut cu un procent până la 239 milioane de hectolitri, după patru ani de relativă stabilitate, în condiţiile în care pe piaţa din China consumul de vin a scăzut cu 3,8% până la 16,8 milioane hectolitri. 'Mult aşteptata revenire care va marca sfârşitul crizei financiare începută în 2008 încă nu a avut loc', a spus Jean-Marie Aurand.
În ceea ce priveşte producţia mondială de vin, OIV estimează că în 2013 aceasta a crescut cu 9,4% până la 279 milioane hectolitri graţie unor producţii record în Spania, Chile, Africa de Sud şi Noua Zeelandă.
Comerţul internaţional cu vin a scăzut cu 2,2% în termeni de volum până la 98 milioane hectolitri dar creşterea preţului mediu de a condus la o creştere de 1,5% în termeni de valoare a vânzărilor de vin până la 25,7 miliarde de euro (35,4 miliarde de dolari).
Pentru 2014, OIV a avertizat că este posibilă o scădere semnificativă a producţiei devin în emisfera sudică din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Estimările iniţiale arată spre o scădere de 20% a producţiei în Argentina precum şi o scădere de 10 până la 20% în Chile, după o producţie record în 2013. În total, OIV estimează că producţia de vin a principalilor producători din emisfera sudică, printre care se numără şi Africa de Sud, Brazilia, Noua Zeelandă şi Uruguay, ar putea scădea până la 49 — 53 milioane hectolitri, cu 10% mai puţin decât în 2013.
La finele lunii trecute, reprezentantul României la Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), Cătălin Păduraru, a declarat că România rămâne în top zece consumatori de vin la nivel mondial, din punct de vedere al consumului fiscalizat, care se ridică la 24 de litri pe cap de locuitor.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi