27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reacţii după evenimentele din Crimeea
Reacţii după evenimentele din Crimeea

După ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat marţi un tratat istoric privind alipirea la Rusia a Crimeii, peninsulă controlată de peste două săptămâni de forţele ruse şi proruse care îi încercuiesc pe soldaţii ucraineni baricadaţi în unităţile lor militare, au apărut şi reacţiile organismelor internaţionale.

OSCE: Alipirea Crimeii la Rusia contravine dreptului internaţional

Alipirea Crimeii (republică autonomă din sudul Ucrainei) la Rusia este „împotriva dreptului internaţional”, a avertizat preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Didier Burkhalter, citat de AFP.
„Ministrul afacerilor externe elveţian şi preşedinte al OSCE, Didier Burkhalter, consideră că ultimele măsuri luate marţi de Federaţia Rusă cu privire la statutul Crimeii constituie o infracţiune faţă de angajamentele fundamentale ale OSCE şi nu sunt compatibile cu dreptul internaţional”, explică un comunicat publicat în noaptea de marţi spre miercuri.
El a subliniat că „evenimentele de marţi nu trebuie să semnifice sfârşitul diplomaţiei în vederea depăşirii crizei”.
„Un dialog deschis şi onest şi eforturi hotărâte pentru a construi punţi (de comunicare) sunt acum mai importante ca niciodată”, continuă documentul.
Reprezentanţii celor 57 de state membre ale OSCE mai trebuie să se pună de acord asupra trimiterii unei misiuni a organizaţiei în Ucraina.
Instituită în urma Acordurilor de la Helsinki în 1975, OSCE (fostă CSCE, Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa) observă organizarea alegerilor în lume şi mediază pentru a încerca să rezolve conflicte teritoriale durabile.

NATO condamnă anexarea „ilegală” a Crimeii

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat anexarea „ilegală” a Peninsulei Crimeea la Rusia şi a îndemnat Moscova şi Kievul la „reţinere” după moartea unui militar ucrainean, potrivit AFP.
„Rusia a ignorat toate apelurile de a reveni la respectarea dreptului internaţional şi continuă să coboare de-a lungul unui drum periculos”, a deplâns Rasmussen într-un comunicat.
„Nimic nu poate justifica urmărirea unei astfel de politici care nu poate decât să sporească izolarea internaţională a Rusiei”, a adăugat el.
„Anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea este ilegală şi ilegitimă, iar ţările aliate din cadrul NATO nu o vor recunoaşte”, a avertizat secretarul general al Alianţei, care, pe de altă parte, s-a declarat „profund îngrijorat” după informaţiile referitoare la uciderea unui militar ucrainean.
„Este urgent ca toate părţile să dea dovadă de reţinere şi să ia toate măsurile pentru a evita continuarea escaladării”, a subliniat Anders Fogh Rasmussen.
Un schimb de focuri care a avut loc marţi la Simferopol, reşedinţa administrativă a Peninsulei Crimeea, s-a soldat cu moartea a două persoane, un militar ucrainean şi, respectiv, un membru al „forţelor de autoapărare” proruse, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei locale, citată de agenţia de presă Interfax-Ucraina.

UE „nu recunoaşte şi nu va recunoaşte anexarea Crimeii şi a Sevastopolului” de către Federaţia Rusă

Uniunea Europeană „nu recunoaşte şi nu va recunoaşte anexarea Crimeii şi a Sevastopolului” de către Rusia, au anunţat marţi, într-o declaraţie comună, preşedinţii Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi Consiliului European, Herman Van Rompuy.
„Suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei trebuie respectate. UE nu a recunoscut nici referendumul ilegal şi nelegitim din Crimeea, nici rezultatul său. UE nu recunoaşte şi nu va recunoaşte anexarea Crimeii şi a Sevastopolului de către Federaţia Rusă”, se menţionează în textul citat.
În text se mai arată că în conformitate cu declaraţia şefilor de stat şi de guvern din 6 martie şi cu declaraţia dată publicităţii de cei doi lideri ai UE la 16 martie, în ziua referendumul privind alipirea Crimeii la Rusia, „Consiliul European va discuta situaţia din Ucraina la reuniunea din această săptămână şi va ajunge la un acord asupra unui răspuns european unitar”.
UE a decis luni să adopte sancţiuni de tipul restricţionării vizelor şi îngheţării bunurilor în cazul a 21 de responsabili ucraineni şi ruşi, printre care şi cei doi lideri separatişti din Crimeea, Serghei Axionov şi Volodimir Konstantinov, precum şi a unii responsabili militari ruşi implicaţi în operaţiunile din Crimeea.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi