27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Economia Rusiei se prăbuşeşte
Economia Rusiei se prăbuşeşte

Anul 2014 este unul extrem de nefast pentru economia Federaţiei Ruse, care a primit două lovituri extrem de puternice. Ambele au ca posibil efect intrarea în recesiune a ţării de resursele căreia depinde întreaga Europă şi scăderea rezervelor statului.
În primul rând, introducerea embargourilor comerciale în relaţia cu Occidentul, pe fondul evenimentelor din Ucraina, i-a afectat deopotrivă pe consumatori şi pe producătorii ruşi şi a pus presiune pe deprecierea rublei. În al doilea rând, peste dificultăţile comerciale s-a suprapus şi prăbuşirea preţului petrolului pe pieţele externe, care reprezintă o lovitură cu mult mai amplă decât impunerea embargourilor.
Până şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, săptămâna trecută, că economia Rusiei se confruntă cu o criză potenţial „catastrofală” a preţurilor petrolului, menţionând că un asemenea scenariu este foarte posibil.
Luna trecută, economistul şi analistul pieţelor de mărfuri Dennis Gartman, a prognozat că trendul de ieftinire a petrolului brut va continua. În opinia acestuia, barilul de petrol va ajunge la nivelul şocant de 10 dolari pe baril.
Un scenariu de prăbuşire a preţurilor petrolului este „în totalitate posibil şi noi îl luăm în calcul”, a declarat şeful statului rus, Vladimir Putin, citat de Bloomberg.
Cu toate acestea, Vladimir Putin a dat asigurări că, având rezerve naţionale de peste 400 miliarde de dolari, ţara sa va rezista unei asemenea turnuri a evenimentelor, deoarece „ne gestionăm cu moderaţie rezervele de aur şi valută, precum şi rezervele de stat.”
„Luăm în considerare toate scenariile, inclusiv aşa-numita cădere catastrofală a preţurilor la resursele energetice, care este în totalitate posibilă şi noi o admitem”, a declarat Putin, înainte de a participa la Summit-ul G20.
„Rezervele noastre sunt suficient de mari şi ne permit să fim siguri că ne vom îndeplini angajamentele sociale şi că vom păstra toate procesele bugetare şi întreaga economie într-un anumit cadru”, a mai spus preşedintele Federaţiei Ruse.
Care este, în prezent, situaţia economiei ruse? Veniturile în scădere din exportul de petrol şi gaze naturale, precum şi încercările băncii centrale de a creşte valoarea rublei ameninţă să epuizeze finanţele publice, transmite Bloomberg. Deficitul pe segmentul non-petrolier depăşeşte 10% din producţia economică, iar rezervele Băncii Centrale a Rusiei au scăzut la o cincime comparativ cu vârful înregistrat anul trecut, din cauza deprecierii rublei. Cu toate acestea, deprecierea rublei contribuie la compensarea, într-o oarecare măsură, a dificultăţilor, având în vedere că valuta din afară este convertită într-o cantitate mai mare de ruble care intră în bugetul ţării.
„O ţară ca a noastră face faţă mai uşor acestei situaţii”, a mai afirmat Putin. „De ce? Pentru că suntem producători de petrol şi gaze şi ne gestionăm rezervele de aur şi valută şi rezervele de stat cu moderatie”, a mai precizat acesta.


Articole înrudite