Conflictul din Ucraina apasă asupra întregului sistem umanitar și ar putea avea efecte de durată legate de capacitatea organizațiilor de a face față situațiilor de urgență din întreaga lume, a avertizat marți Crucea Roșie, citată miercuri de France Prese.
Războiul, ce a intrat miercuri în cea de-a șaptea lună, a împins oamenii "la un punct critic de ruptură", a explicat Francesco Rocca, președintele Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), într-un comunicat.
"Efectele șocului devastator nu fac decât să crească pe măsură ce conflictul se prelungește, cu creșterea prețurilor la alimente și energie și agravarea crizelor alimentare", a adăugat el.
Consecințele conflictului cresc nevoile de ajutor în întreaga lume, a declarat Birgitte Bischoff Ebbesen, director regional IFRC pentru Europa și Asia Centrală, într-un briefing de presă online.
"Criza s-a răspândit în întregul sistem umanitar și l-a supus unui stres enorm", a subliniat ea, iar "acest lucru va avea un efect de durată asupra capacității organizațiilor umanitare și a donatorilor de a răspunde situațiilor de urgență în altă parte".
Invazia rusă lansată pe 24 februarie în Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale, a contribuit la penurii alimentare grave cu care se confruntă cele mai sărace regiuni ale lumii.
În ciuda eforturilor de reluare a livrărilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, aceste exporturi au scăzut cu 46% de la începutul anului, potrivit IFRC.
"Această scădere masivă are un efect major asupra Cornului Africii, unde peste 80 de milioane de oameni se confruntă cu foametea extremă - cea mai gravă criză alimentară din ultimii 70 de ani".
Crucea Roșie, care are acum peste 100.000 de voluntari și personal local în Ucraina și în țările învecinate, continuă să își mărească acolo evaluările nevoilor umanitare.
Organizația deplânge pagubele enorme din Ucraina, unde milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele: "Chiar dacă conflictul s-ar încheia mâine, va dura ani de zile pentru a repara distrugerile provocate orașelor și caselor și impactul asupra familiilor".
Deja, inflația în creștere și deficitul de produse esențiale precum combustibilul sau alimentele, în Ucraina și în țările vecine, obligă tot mai mulți oameni să lupte pentru a-și procura produse de bază.
Iar nevoile vor crește odată cu vremea mai rece așteptată în următoarele săptămâni.
"Va fi cea mai grea iarnă", a notat Maksîm Doțenko, directorul general al Crucii Roșii Ucrainene, în timpul briefingului de presă. "Nevoile cresc" și consecințele se vor simți dincolo de Ucraina, a avertizat el. (sursa Agerpres)