„Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Dumitru”

 
Vineri, 23 Octombrie 2015 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 25 Galaţi organizează luni, la ora 13.00, la la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, expunerea cu tema „Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Dumitru”, susţinută de muzeograf Ionela Daniela Antohe. Cunoscut în lumea creştină şi sub denumirea de Dimitrie sau „Izvorâtorul de mir”, Sfântul Dumitru, originar din Salonic (Grecia), a trăit în perioada împăraţilor romani, Diocleţian şi Maximian, autorii persecuţiilor asupra creştinătăţii. Pe lângă practica religioasă a credincioşilor creştini, la români, de această zi sunt legate şi o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii, care ţin de registrul folcloric, popular.

Astfel, în credinţa populară, anul calendaristic este împărţit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Pe când Sfântul Gheorghe aduce la viaţă întreaga natură, „încuind” iarna, Sfântul Dumitru, dimpotrivă, usucă toate plantele de câmp, scutură copacii de frunze, fiind considerat patronul iernii pastorale.

„De Sâmedru, denumirea populară a zilei de 26 octombrie, se practicau şi încă se mai practică în unele zone ale ţării, tot felul de tradiţii şi obiceiuri. Dintre acestea, cel mai cunoscut este „focul lui Sâmedru”, care se desfăşoară în ajunul acestei sărbători şi la care participă întreaga comunitate. El simbolizează, printre altele, sănătate pentru copii, căsătorie pentru cei tineri şi „încălzirea” celor decedaţi peste iarnă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu