Şedinţă de lucru cu responsabilii cimitirelor, în Arhiepiscopia Dunării de Jos Recomandat

Luni, 15 Martie 2021 10:39
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Arhiepiscopia Dunării de Jos s-a desfăşurat, vineri, 12 martie 2021, o şedinţă de lucru la începutul perioadei Postului Mare pentru analizarea şi implementarea eficientă a unor proiecte eparhiale cu privire la buna administrare, organizare şi sistematizare a cimitirelor parohiale şi mănăstireşti.

Şedinţa a fost organizată în contextul declarării anului 2021 în Patriarhia Română ca „An comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor” şi al adoptării Noului Regulament al Cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română, intrat în vigoare în data de 11 decembrie 2020.

Întrunirea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi s-a desfăşurat în cadrul Aşezământului „Sf. M. Mc. Pantelimon“, Lacu Sărat, judeţul Brăila, cu participarea membrilor Permanenţei Consiliului eparhial, a celor doi preoţi desemnaţi pentru coorodonarea activităţilor din cimitirele parohiale din judeţele Galaţi şi Brăila, a preoţilor care au în administrare cimitire, precum şi a preoţilor din trei cercuri misionare din municipiul Brăila.

În deschiderea şedinţei, ierarhul Dunării de Jos a ţinut o reflecţie teologică despre puterea vindecătoare a rugăciunii şi necesitatea sporirii ei mai ales în încercări şi suferinţe. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit celor prezenţi despre respectul sacru pe care trebuie să îl avem faţă de cei adormiţi, evlavia poporului faţă de cei plecaţi la Domnul şi importanţa îngrijirii mormintelor, ca locuri de unde cei dragi ai noştri vor învia la Parusie.

Totodată, ierarhul a evidenţiat nevoia tot mai acută de asumare a răspunderii pentru binele comunitar.

La iniţiativa chiriarhului Dunării de Jos a fost demarat un proiect eparhial prin care se înfiinţează la nivelul fiecărei parohii, care are în administrare şi cimitir, a unui Comitet de iniţiativă, format din preoţi slujitori, cântăreţi bisericeşti, membrii ai Consiliului şi Comitetului parohial, precum şi alţi credincioşi voluntari.

O primă activitate a acestor comitete va fi chiar în perioada Postului Mare, când, în baza unui program detaliat de acţiune, se vor executa lucrări de curăţenie la morminte, refacerea aleilor, recondiţionarea şi repararea gardului împrejmuitor, amenajarea şi înfrumuseţarea spaţiilor în cauză cu un grafic de lucru săptămânal.

Potrivit site-ului Arhiepiscopiei Dunărea de Jos, edj.ro, în cadrul sedinţei au fost luate în discuţie teme precum: sprijinirea familiilor în care sunt persoane decedate de COVID-19 prin oficierea gratuit a slujbei de înmormântare, situaţia cimitirelor trecute abuziv în inventarul domeniului public al unităţilor administrativ teritoriale, stadiul acţiunii de inventariere şi evidenţiere a tuturor monumentelor înălţate în cinstea eroilor neamului, dar şi a mormintelor sau construcţiilor funerare dedicate unor eroi sau personalităţi marcante, situaţia actelor de concesiune pentru locurile de veci şi a taxelor aferente în cadrul cimitirelor parohiale din mediul urban şi rural, în conformitate cu noul Regulament al cimitirelor din Patriarhia Română şi Hotărârile Sfântului Sinod la această temă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu