Salonul de inventică Galaţi: Maşina autonomă, volanul cu aer condiţionat şi clădirea cu draperii... din gaz!

Miercuri, 07 Octombrie 2015 11:00
Publicat în Eveniment

Miercuri, în holul mare al sediului central al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi s-a deschis cea de-a doua ediţie a salonului de inventică UGAL INVENT Galaţi. Printre invenţiile expuse, la loc de cinste se află prototipul unui autovehicul care, anul viitor, va fi capabil să... vină singur, atunci când este chemat, la şofer. „Este un proiect la care au lucrat şi lucrează în continuare doar studenţii Facultăţii de Inginerie. La început a fost o grupă de cinci, acum sunt în jur de 15 şi toţi lucrează la diverse părţi componente, cercetări care sunt, de fapt, lucrările lor de licenţă. Deja studenţii au reuşit să realizeze o caroserie extrem de uşoară, are doar 75 de kg (în condiţiile în care o bicicletă are 15-30 de kg sau, de pildă, o roată a maşinii cântăreşte 15 kg! Această caroserie uşoară poate transporta o greutate de până la 2 tone, în condiţii de siguranţă şi rezistenţă auto prevăzute la construcţia automobilelor, fapt care conduce la reducerea cu 40% a consumului de carburant. Proiectul continuă, căci anul viitor maşina va deveni autonomă, adică se va deplasa singură până la şofer, fără vreun sistem de telecomandă”, a spus dr. ing. Marin Florin Bogdan, de la Facultatea de Inginerie. O idee de succes, crede Andrei Sârbu, unul dintre studenţii care a lucrat la acest prototip: „Ne-am gândit cum ar fi să ieşi din supermaket, cu sacoşele pline, şi să nu mai mergi tu până la maşină, să vină ea la tine, doar chemând-o cu ajutorul telefonului mobil".

Vizitatorii salonului de inventică sunt atraşi şi de standul unui inventator gălăţean care a venit cu nu mai puţin de patru invenţii brevetate: săpunul care îşi păstrează inscripţiile de pe el până la consumarea integrală, feresterele multifuncţionale, volanul cu aer climatizat şi suportul pentru diverşi recipienţi. „Toţi şoferii ştiu că vara volanul se încălzeşte foarte tare, iar eu am inventat un tip de volan prin care circulă aerul condiţionat, răcind volanul în maxim 50 de secunde. Iarna, la fel, volanul poate fi încălzit. Feresterele funcţionale sunt ca un fel de vitralii. Imaginaţi-vă o clădire din ferestre - iar în aceste ferestre, de fapt între geamuri, se poate injecta un gaz sau un lichid colorat, transformând clădirea în diverse culori. În plus, ferestrele astfel colorate pot acţiona şi ca draperie", a povestit gălăţeanul.

La salon sunt şi produse alimentare destinate consumului de către persoane cu diverse afecţiuni.  De pildă, umplutura termostabilă pentru produsele de panificaţie, brevetată de doctorandul Jana Cropotova (Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologie Alimentară din Republica Moldova): „Este vorba despre un produs ce conţine pectină şi insulină, care conferă umpluturilor proprietăţi termostabile şi creează un produs funcţional cu proprietăţi probiotice. Fibrele alimentare solubile, ca pectina şi insulina, previn cancerul de colon deoarece accelerează tranzitul intestinal, elimină substanţele toxice care stagnează în colon, acţionează asupra sistemului circulator, reducând nivelul colesterolului din sânge, şi normalizând în acest fel tensiunea arterială". Tot cercetătorii de la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologie Alimentară din Republica Moldova au venit la salonul de invenţii de la Galaţi cu diverse tehnologii brevetate de obţinere a vinurilor eco, dar şi de reducere a concentraţiei de alcool din vin, produs destinat vârstinicilor sau celor hipertensivi. „Seceta şi schimbările climaterice din ultimii ani au condus la obţinerea unor vinuri cu o concentraţie mult prea mare de alcool, de 14% sau chiar mai mult, concentraţie care nu este tolerată de toţi consumatorii. În plus, sunt persoane bolnave, hipertensivii sau vârstnicii cu afecţiuni, care doresc să bea vin, dar nu cu o concentraţie atât de puternică de alcool. Cercetătorii noştri au găsit o tehnologie prin care se reduce concentraţia de alcool la 8,5-9% sau chiar mai jos, păstrându-se însă toate celelte proprietăţi ale vinului”, a explicat Eugenia Soldatenco, doctor în ştiinţe tehnice la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologie Alimentară din Republica Moldova, care a vorbit şi despre o altă invenţie brevetată, cea de obţinere a vinurilor de calitate, vinuri eco, numai prin folosirea tulpinilor de levuri (drojdii de vin, selecţionate).

Şi Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi este prezentă la UGAL INVENT (o prezenţă normală, având în vedere că anul trecut un grup de cercetători de aici a primit un premiu de inventică pentru nectarul de dovleac cu proprietăţi probiotice). Este vorba despre o gamă de produse cosmetice – creme, măşti de faţă şi săpunuri realizate doar cu produse naturale şi cu nămol de la staţiunea Lacu Sărat. „Este un produs inventat de fiica mea care, din păcate, nu este aici, căci este studentă la Farmacie, la Bucureşti şi nu poate pleca de acolo... Fiica mea s-a gândit să îşi facă o afacere şi s-a gândit ce ar putea folosi pentru asta. Ne-a venit idea cu nămolul de la Lacu Sărat, este un produs nefolosit până acum în industria cosmeticelor din România”, spune prof. Rodica Mihaela Tinica, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu