Pensionarii gălăţeni au aflat câţi parlamentari are Galaţiul - unul!

Vineri, 23 Octombrie 2015 11:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vineri, preşedinta Casei Naţionale de Pensii, Ileana Ciutan, s-a întâlnit, la Prefectura Galaţi, cu o delegaţie a alianţelor Pensionarilor pentru Conciliere şi a Europensionarilor din România, întâlnirea având loc la solicitarea vârstnicilor. Reamintim că aceştia au protestat în prima săptămână a lunii octombrie, pichetând timp de trei zile sediul Prefecturii şi solicitând ca la Galaţi să vină premierul Victor Ponta, ministrul Muncii, Rovana Plumb şi toţi parlamentarii gălăţeni cărora pensionarii voiau să le prezinte revendicările lor.

Din păcate, faţă de lista demnitarilor cărora pensionarii gălăţeni le reclamau prezenţa la Galaţi, vineri, la Prefectură, din partea Guvernului nu a venit decât preşedinta Casei Naţionale de Pensii, Ileana Ciutan, iar din partea celor 16 parlamentari gălăţeni nu a venit decât unul: deputatul Eugen Chebac (ales de pe lista PP-DD, actual membru UNPR). Absenţa parlamentarilor i-a umplut de nemulţumire pe cei circa 40 de pensionari care au rămas, vineri, în faţa Prefecturii, timp de mai bine de trei ore, până când delegaţia vârstnicilor a ieşit din Prefectură şi le-a povestit protestatarilor ce s-a discutat cu demnitarii veniţi la discuţii.     

Reamintim solicitările pensionarilor, revendicări pe care aceştia ar fi vrut să le discute faţă în faţă cu parlamentarii Galaţiului: publicarea unei metodologii de aplicare a Legii 192/2015 privind indexarea valorii punctului de pensie cu 50%, respectiv 25% (prestări servicii în condiţii speciale şi deosebite de muncă), pentru pensionarii din siderurgie şi minerit, care au ieşit la pensie până la data de 01.01.2011; aplicarea acestei legi, începând cu 1 decembrie 2015, pentru toţi pensionarii din siderurgie şi minerit aflaţi în această speţă; valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie; calculul pensiei să se facă în funcţie de venitul brut realizat de asigurat, la care s-a achitat CAS obligatoriu, precum şi neimpozitarea pensiei.

 

Panţuş, mulţumit de prezenţa preşedintei Casei Naţional de Pensii...

 

...Dar nu şi de interpretarea pe care aceasta o dă Legii 192 privind reclacularea pensiilor celor pensionaţi anterior anului 2011 şi care au lucrat în condiţii speciale de muncă. Astfel, Vasile Panţuş s-a declarat „mulţumit că toate revendicările noastre le-am putut prezenta faţă în faţă cu preşedinta Casei de Pensii”, dar, totodată, s-a declarat şi dezamăgit de modul de interpretate al Guvernului faţă de Legea 192. Vasile Panţuş susţine că Legea 192 ar trebui să aducă o creştere de 5-600 de lei la pensile celor care au lucrat în siderurgie şi minerit (condiţii grele), în timp ce Casa Naţională de Pensii şi Ministerul Muncii „au o interpretare a legii care face să crească pensiile cu 2-3 lei, ceva nesemnificativ”. „Este trist şi de aceea noi am cerut norme metodologice de aplicare a legii, adică să se scrie pe hârtie cum aplică legea, nu pe vorbe. Ei ne spun că legea nu are nevoie de norme metodologice, dar acest lucru înseamnă de fapt că nu se doreşte o creştere reală a pensiilor", a mai spus Vasile Panţuş. Pe de altă parte, Ileana Ciutan a precizat că „Legea 192 nu prevede elaborarea de norme metodologice, ea doar adaugă Legii 263 un articol, articolul 169 indice 1 care este foarte clar ca mod de aplicare. Atât timp cât legea nu prevede elaborarea normelor metodologice, ele nu se vor elabora, nici nu sunt necesare". Preşedinta CNP a precizat că în cazul celor care au lucrat în grupe speciale, condiţii deosebite sau grupa I de muncă - persoane care s-au pensionat anterior anului 2011 - recalcularea pensiilor va începe de la 1 ianuarie 2016 şi chiar dacă operaţiunea este programată să fie făcută în termne de 24 de luni, "drepturile se vor acorda începând cu 1 ianuarie 2016". Totodată, Ileana Ciutacu a apreciat că la nivel naţional există 150.000 de beneficiari, din care, la Galaţi, ar fi în jur de 3.000.

 

Pensionarii le-au bătut obrazul parlamentarilor gălăţeni  

 

Cât priveşte dezbaterea cu parlamentarii gălăţeni, aceasta a picat în pensibil, căci din cei 16 parlamentari aleşi (inclusiv de pensionari), doar unul a dat curs invitaţei vârstnicilor. „Noi am trimis câte două invitaţii la fiecare sediu de partid din Galaţi, dar iată că la întâlnirea de astăzi nu a venit decât domnul Chebac. Bravo lui şi ruşine tuturor celorlalţi, care ştiu să ne ceară votul, dar nu ştiu să îşi facă timp să vină să ne şi asculte. Chiar am spus că e ruşinos să facem o dezbatere cu un singur parlamentar, de aceea a fost o simplă discuţie cu domnul Chebac, nu am discutat mare lucru, doar am spus că aşa cum au fost în stare să se grupeze când a fost să îşi voteze salarii şi pensii, la fel şi acum puteau să vină să discute cu noi, să îşi asume intenţia de a schimba ceva în bine pentru viaţa pensionarilor", a spus Vasile Panţuş.

„Pentru ceilalţi 15 parlamentari gălăţeni dintre care nici măcar unul singur nu a venit, nu am cuvinte pe care să le transmit. Puteau să aibă bunul simţ să ne trateze omeneşte şi cu respect şi să vină să ne asculte, pentru că nu suntem puşlamale sau golani. Noi am ieşit în stradă ca să ne cerem drepturile, să nu se înţeleagă greşit - noi nu cerem să fim asimilaţi asistaţilor social, sunt pensionari care au pensii mai mici decât banii pe care îi încasează unul cu venit minim garantat. Am muncit în Şantierul Naval, în Combinat, am avut program fix, condiţii grele de muncă, am avut copii, părinţi, greutăţi, de ce se face discriminarea aceasta? Asta aş fi vrut să-i întreb pe parlamentarii noştri, dar văd că nu am pe cine... Îmi pare rău, mai ales pentru că noi, pensionarii, nu am făcut presiune, vă reamintesc că în ultima zi de protest ne-am dus de la Prefectură în altă parte (la sediul PNL - n.r.), ca să nu creăm aici o situaţie, pentru că venea ambasadorul Chinei şi domnul prefect ne-a rugat să nu creăm o situaţie... Noi am înţeles, pentru că vrem să ne rezolvăm problemele pe cale paşnică, de aceea nu înţeleg atitudinea parlamentarilor care nu şi-au făcut timp şi pentru noi!", a completat şi o membră a unei asociaţii de pensionari, adresându-i-se deputatului Eugen Chebac, singurul parlamentar venit la întâlnire. 

La finalul discuţiilor, liderul Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere, Vasile Panţuş, a spus că începând cu luna viitoare, pensionarii ar putea relua seria protestelor la Bucureşti şi în ţară, dacă până la finele acestei luni Guvernul şi Parlamentul nu vor da semne clare că se preocupă în sensul îmbunătăţirii legislaţiei privind pensiile de stat.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu