Mulţi aşteptaţi, puţini veniţi şi mai puţini angajaţi la Bursa Locurilor de Muncă

Vineri, 24 Aprilie 2015 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda numărului extrem de ridicat al şomerilor din judeţul Galaţi - 19.320, la finele lunii februarie, potrivit AJOFM - la Bursa Generală a Locurilor de Muncă desfăşurată vineri la Galaţi şi Tecuci nu au venit să se intrereseze de joburile disponibile decât 2.700 de persoane, adică nici 14%! Numărul scăzut de participanţi - raportat la numărul total al persoanelor fără un loc de muncă - este greu de explicat, în condiţiile în care oferta de locuri de muncă a fost variantă, căutându-se meserii precum confecţioner articole textile, agent securitate şi intervenţie, sudor, muncitor necalificat, lăcătuş construcţii metalice şi navale, lăcătuş mecanic, tubulator naval, operator introducere validare date, ingineri, consultant financiar, instalator, tinichigiu auto, mecanic auto şi agent de vânzări. 

La Tecuci, cele mai multe locuri de muncă sunt pentru meseriile: mecanic utilaj, instalator, muncitor necalificat, sudor, inginer, agent vânzări, electrician şi şofer. Totuşi, şomerii spun că de la bursă la bursă vin cu aşteptări de angajare tot mai mici, căci „angajatorii te selectează la bursă, dar când te duci a doua zi la firmă spun că te mai sună ei şi nu te mai sună. Eu cred că vin la bursă doar de faţadă, că locul de muncă liber cred că deja este ocupat...”. Irina, o şomeră de 56 de ani, spune că a făcut până acum „trei cursuri de calificare la AJOFM, cu bani, am plătit drumul până la cursuri, că sunt de la ţară, şi nu am reuşit să mă angajez. Când spun câţi ani am, gata!, s-a rupt totul! Nu-mi spun în faţă că nu mă angajează, dar nu mă mai sună... Eu nu ştiu unde sunt cursurile acelea în care îţi dau şi bani din fonduri europene, eu nu am ajuns la aşa ceva!". 

Potrivit datelor transmise de AJOFM Galaţi, în total, la această bursă au participat 105 angajatori (83 la Galaţi şi 22 la Tecuci), care au oferit 1432 de locuri de muncă, din care 1351 la Galaţi şi 81 la Tecuci. La acestea ar trebui puse la socoteală şi cele 4.000 de joburi vacante în ţară şi străinătate, puse la dispoziţie, şi gălăţenilor, în cadrul celui de-al doilea târg de joburi, din oraş, deschis joi, în cadrul proiectului „Garanţii pentru TINEri”. Revenind la datele comunicate de AJOFM Galaţi, din cei 2.700 de şomeri care au venit la bursă, 1900 au venit la Galaţi şi alţi 800, la Tecuci. Din cei 2.700 de şomeri participanţi la bursă au fost selectate în vederea angajării 778 de persoane, din care 720 la Galaţi şi 58 la Tecuci. Alte 30 de persoane, toate din Galaţi, au fost angajate pe loc, mai informează AJOFM Galaţi. Vineri dimineaţă, la deschiderea bursei, a avut loc şi un incident. O şomeră care venise la bursa locurilor de muncă a fost condusă la spital, cu ambulanţa SMURD, după ce a leşinat la intrarea în holul Universităţii „Dunărea de Jos”, acolo unde sute de gălăţeni aşteptau să intre pe uşa neîncăpătoare. 

Potrivit ANOFM, judeţul Galaţi se situa, la finele lunii februraie, în lista judeţelor cu cea mai ridicată rată a şomajului - 9,42%, în comparaţie cu rata şomajului înregistrată la nivel naţional, care este de 5,51%. La sfârşitul lunii februarie, în judeţul Galaţi erau 19.320 de şomeri (7.491 de femei şi 11.829 de bărbaţi), din care 15.894 erau neidemnizaţi, fapt care plasează judeţul nostru în topul celor cu cei mai mulţi şomeri neindemnizaţi - (82,27% din totalul şomerilor).

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu