Managerul regionalei CFR Marfă Galaţi, reţinut pentru trafic de influenţă

Vineri, 09 Octombrie 2015 08:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău l-au reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţia de trafic de influenţă, pe Săndel Dumitru, manager general al SNTF CFR Marfă Regionala Galaţi, la data comiterii faptelor. Acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În acelaşi dosar, procurorii DNA l-au reţinut şi pe Ionel Cristian Dascaliuc, acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă. Potrivit comunicatului DNA, din anchetă a reieşit că încă din anul 2014, din vară, Dumitru Săndel, în calitate de manager general al SNTF CFR Marfă SA Regionala Galaţi, a pretins, prin intermediul inculpatului Dascaliuc Ionel Cristian, de la administratorul unei societăţi comerciale, denunţător în cauză, suma de 30.000 euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra angajaţilor din subordine, în legătură cu încheierea unui contract cu omul de afaceri, contract ce privea transportul de cereale.
Deoarece clauzele contractului nu erau avantajoase pentru omul de afaceri din punct de vedere al termenelor de plată, acesta nu a mai fost executat. Ulterior, inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian i-a comunicat omului de afaceri că încheierea contractului respectiv în condiţii avantajoase este posibilă doar dacă se realizează prin intermediul SC Rofersped SA, care reprezintă casa de expediţii a SNTF CFR Marfă SA Regionala Galaţi, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord. În aceleaşi condiţii, inculpatul Dumitru Săndel a reiterat pretinderea sumei de 30.000 euro pentru ca, în schimbul acesteia, să asigure încheierea contractului de transport, prin exercitarea influenţei pe care o avea asupra angajaţilor SC Rofersped SA. Totodată, inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian a pretins pentru sine un procent de 20% din afacere, raportat la valoarea facturilor emise de SC Rofersped SA către firma omului de afaceri, folos ce a fost estimat la acel moment la aproximativ 260.000 lei, afirmând că această sumă i se cuvine ca urmare a contribuţiei sale la încheierea contractului, prin prisma relaţiei lui privilegiate cu inculpatul Dumitru Săndel.

Mita „eşalonată” şi scandal

Omul de afaceri a fost de acord cu remiterea sumelor de 30.000 euro şi 260.000 lei, dar în mod eşalonat, pe parcursul derulării contractului de transport. În perioada iulie 2014 - mai 2015, inculpatul Dumitru Săndel a primit efectiv de la omul de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 22.500 euro, iar inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian suma de aproximativ 220.000 lei. Deoarece inculpaţii Dascaliuc Ionel Cristian şi Dumitru Săndel nu au încasat în totalitate sumele de bani pretinse de la omul de afaceri, cei doi au început să facă presiuni asupra acestuia pentru remiterea banilor, conform înţelegerilor dintre ei. În acest context, la data de 8 octombrie 2015, omul de afaceri a remis inculpatului Dascaliuc Ionel Cristian sumele restante, respectiv 40.000 de lei şi 35.000 de lei, moment în care procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu