Damen a pierdut contractul pentru construcţia corvetelor Recomandat

Miercuri, 03 Iulie 2019 15:36
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Asocierea dintre compania franceză Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia referitoare la construcţia corvetelor multifuncţionale, a anunţat miercuri, 03 iulie 2019, ministrul Apărării, Gabriel Leş.

"Pe 1 iulie am primit de la Departamentul pentru Armamente raportul prin care am fost informat cu privire la finalizarea procedurii specifice pentru atribuirea acordului-cadru pentru furnizarea corvetei multifuncţionale. Conform acestei informări, oferta câştigătoare a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Grup şi Şantierul Naval Constanţa", a declarat Gabriel Leş, într-o conferinţă de presă, la sediul MApN.

Gabriel Leş a precizat că perioada de livrare a acestor corvete este de până la şapte ani - trei ani de zile pentru prima corvetă, urmând ca celelalte trei să fie livrate până la termenul de şapte ani. "În acelaşi contract se va face şi modernizarea fregatelor T22 pe care le avem în acest moment în înzestrare", a spus ministrul Apărării.

Procedura referitoare la atribuirea contractului privind construcţia corvetelor a fost suspendată în urmă cu o jumătate de an în urma înregistrării în justiţie a unor plângeri administrative sau penale. Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată în ianuarie de MApN, care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii.

Reprezentanţii MApN au invocat şi litigiul de pe rolul Curţii de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa (ŞNC), parte la Asocierea cu Naval Group Franţa, solicita anularea HG 48/2018, ca principal impediment în finalizarea procedurii de desemnare a câştigătorului licitaţiei. ŞNC a cerut în octombrie 2018 anularea licitaţiei, cu argumentul că nu respectă cadrul legal în domeniu şi încalcă normele europene privind achiziţiile publice. ŞNC a depus în februarie în instanţă o cerere de renunţare la această acţiune.

De asemenea, o contestaţie referitoare la derularea procedurii de atribuire a contractului a fost depusă de compania navală italiană Fincantieri, competitor în licitaţia respectivă, la care a mai participat şi grupul olandez Damen. Şi Fincantieri a renunţat între timp la acţiunea deschisă în instanţă.

Monitorul de Galaţi a relatat despre acest subiect în articolul "Damen: Înţelegem şi susţinem necesitatea unor proceduri de verificare privind achiziţia corvetelor".

Guvernul României anunţa în 2018 începerea procedurilor de cumpărare a patru corvete militare multifuncţionale, o condiţie pentru atribuirea contractului estimat la cel mult 1,6 miliarde de euro fiind ca navele să fie construite pe un şantier naval din ţara noastră.

Reacţia Damen privind rezultatul licitaţiei de corvete

"Damen a fost anunţat de către autorităţile române privind rezultatul programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”. Facem următoarele declaraţii cu privire la acest subiect:
- Ieri, 02 Iulie 2019, autorităţile române ne-au informat oficial despre rezultatele licitaţiei privind Programul de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”.
- Damen este hotărât să rămână în continuare un partener pentru România: suntem de 25 de ani în România, cu o experienţă de peste 90 de ani în toată lumea. Damen investeşte pe termen lung în România!
- Damen este mai hotărât ca niciodată şi doreşte să rămână un partener de nădejde pentru România; Damen a investit continuu în Galaţi şi - de anul acesta - a readus la viaţă şantierul naval Mangalia şi va continua să aloce resurse importante astfel încât România să devină unul dintre cele mai importante huburi de construcţie de nave de la Marea Neagră, din Europa şi din lume.
- Damen consideră că oferta sa este cea mai potrivită soluţie pentru necesităţile navale româneşti: conţine sisteme de armament din Statele Unite ale Americii care sunt interoperabile la nivelul alianţei NATO, aducând împreună cele mai bune companii din industriile de apărare din Statele Unite ale Americii (BOEING, RAYTHEON, GENERAL DYNAMICS) şi din Uniunea Europeana. Această soluţie poate să fie construită în România, de către un şantier naval din România, cu forţă de muncă românească - cu experienţă în domeniu, gata să înceapă construcţia navelor imediat după atribuirea contractului şi în termenele stabilite.
- Damen oferă o soluţie recunoscută la nivel global care va putea fi folosită zeci de ani, construită la timp şi în România. Acest contract ar fi creat locuri de muncă suplimentare în ambele şantiere navale din Galaţi şi Mangalia, pe lângă cele 4.500 de locuri de muncă deja existente şi 1.500 subcontractori; acest lucru ar fi menţinut România ca fiind cea mai importantă ţară pentru şantierele navale Damen şi de asemenea de la Marea Neagră.
- Oferta Damen este pe deplin compatibilă cu întregul program de reînnoire a flotei Marinei Române, fiind încrezător în experienţa noastră extinsă la şantierul naval Damen Galati, oferind nu numai un produs tehnologic avansat, ci şi unul construit în termenul limită şi costurile specificate.
- Şantierul Naval din Galaţi este singurul exportator de nave militare din România către numeroase marine militare NATO şi non-NATO. Şantierul Naval a beneficiat în mod extraordinar de experienţa găsită la Galaţi, managerii fiind români şi bazându-se pe o lungă tradiţie de construcţie a navelor.
- Damen urmăreşte cu interes şi preocupare majoră anunţul MApN referitor la atribuirea produsului Corveta Multifuncţională mai ales că acesta vine la un moment în care multiple chestiuni (inclusiv de legalitate, încălcare a confidentialităţii, etc.), invocate chiar de către MapN ca temeiuri pentru suspendarea procedurii sunt în continuare nelămurite. Damen analizează următorii paşi de urmat.", se arată într-un comunicat al Damen, transmis presei astăzi, miercuri, 03 iulie 2019.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu