Conducerea Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi a organizat astăzi, miercuri, 08 iulie 2020, o întâlnire cu operatorii portuari, firmele de shipping, autorităţi portuare, precum şi alţi factori din lanţul logistic portuar. Întâlnirea a început cu o prezentare a proiectelor de mare amploare finanţate cu fonduri europene, aflate în implementare sau ce urmează a fi lansate în cel mai scurt timp.
Prezentarea a fost făcută de preşedintele Consiului de Administraţie, Marian Toniţă, şi directorul general, Alexandru Şerban, cei doi amintind de proiectele privind Platforma Multimodală Galaţi, dezvoltarea, modernizarea şi reparaţii în porturile Isaccea, Brăila şi Tulcea, etc., proiecte care însumează peste 100 de milioane de euro din fonduri europene, subliniindu-se şi faptul că noua politică a APDM are ca priorităţi investiţiile şi marketingul.
Varianta de Ocolire a Galaţiului şi Drumul Expres nu fac legătura cu porturile gălăţene
Participanţii la întâlnire au reamintit probleme cu care se confruntă de ani de zile, precum infrastructura portuară neadaptată cererii, lipsa sau calitatea proastă a lucrărilor de întreţinere, vorbindu-se şi despre dragajul necesar pentru ca navigabilitatea să fie menţinută la standarde care să asigure condiţii de navigare decente. Conducerea APDM a informat participanţii că după ani de zile în care Bulgaria nu a dragat Dunărea deloc pe sectorul său, bulgarii şi-au luat angajamentul în faţa Uniunii Euroepene că vor asigura condiţiile de navigaţie şi chiar au început dragarea.
Directorul general adjunct al APDM Galaţi, Nicolae Dan Tivilichi, a pus accent pe faptul că toţi factorii care fac parte din lanţul logistic portuar trebuie să participe activ pentru a rezolva problemele şi că una dintre cele mai importante cauze care a determinat, printre altele, reducerea semnificativă a activităţii portuare este practicarea unor tarife descurajante şi a făcut un apel către cei prezenţi pentru a participa pro-activ astfel încât să se poată face demersurile necesare pentru a face împreună tot ce este necesar ca porturile Dunării Martime să fie din nou atractive şi din punct de vedere financiar.
O altă problemă care nu şi-a găsit rezolvare de ani de zile a fost ridicată de reprezentatul Portului Docuri, care a reiterat faptul că Portul Docuri a rămas fără căi de acces terestre pentru mărfuri. Construcţia Variantei de Ocolire a Galaţiului nu prevede nicio legătură cu porturile, căile ferate sunt aproape inexistente, chiar şi lipsa iluminatului duc inevitabil la diminuarea semnificativă a scăderii activităţii portuare la Galaţi.
Descurajarea tonajului mare pe căile rutiere ar fi una dintre soluţiile care ar creşte din nou transportul naval de mărfuri
O situaţie intersantă discutată în cadrul acestei întâlniri a fost legată de transportul rutier care este favorizat de guvern în detrimentul celui naval. S-au făcut investiţii majore în infrastructura rutieră, însă în cea portuară aproape deloc şi, cel mai grav, se permite transportarea rutieră a unor cantităţi din ce în ce mai mari de mărfuri, ceea ce duce la aglomerarea traficului rutier, poluare accentuată, deterioarea carosabilui care trebuie reparat iar şi iar, favorizarea declarării unor cantităţi nereale transportate, toate acestea afectând puternic traficul portuar.
„Pentru că se permite tonaj foarte mare pe infrastructura rutieră, s-a ajuns să se transporte şi 50 - 60 tone de piatră o dată cu camionul. Aşa se încarcă buzunarele CNAIR. În infrastructura rutieră se bagă bani în continuu şi în fluvial nimic“, s-a spus în cadrul întâlnirii. S-a concluzionat că descurajarea tonajului mare pe căile rutiere ar fi una dintre soluţiile care ar creşte din nou transportul naval de mărfuri.
Întâlnirea s-a terminat ca toate celelalte care au avut loc de-a lungul ultimilor ani, cu promisiunile conducerii APDM că se vor face eforturi pentru rezolvarea problemelor şi cu blazarea participanţilor care şi-au mai strigat nemulţumirile de zeci de ori la astfel de întâlniri, fără să se rezolve nimic.