Caravana filmelor TIFF, în deşertul cinematografiei româneşti - Galaţi

Vineri, 21 August 2015 08:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru al treilea an consecutiv, Caravana Filmelor TIFF a venit la Galaţi, eveniment care se desfăşoară până duminică inclusiv şi la care intrarea este gratuită. Din păcate, deşi filmul propus a fi difuzat în prima seară de festival – Trash (regia Stephen Daldry) a strâns, în iunie, la Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj, nu mai puţin de 2.000 de spectatori, joi seară, la Galaţi, au venit maxim 50 de gălăţeni pentru a vedea proiecţia. Printre motive probabil că a fost şi vremea foarte rea şi temperaturile scăzute ce au descurajat publicul care ştia că proiecţia filmelor va avea loc în aer liber, la Grădina de Vară a Teatrului Muzical “Nae Leonard”. Totuşi, organizatorii au decis ca proiecţia să aibă loc în sala Teatrului Muzical. Potrivit lui Valentin Munteanu , directorul Fundaţiei Andreiana Juventus, copartener al evenimentului, la un moment dat, văzând cât de urât este afară, a apărut idea de a difuza filmul mai devreme decât era anunţat (21.30), însă nu ar fi fost timp pentru ca spectatorii să fie anunţaţi despre această modificare. Dacă vremea se va îmbunătăţi, Valentin Munteanu speră ca măcar în ultima seară de festival, duminică, 23 august, să se difuzeze filmul programat (Poveşti trăsnite/Wild Tales.), la Grădina de Vară a teatrului.
Dar chiar şi în aceste condiţii, puţinii spectatori veniţi joi s-au bucurat de evenimentul cinematografic, căci Galaţiul nu are nici o sală de cinematograf iar pentru a vedea un film gălăţenii merg până în oraşul vecin, Brăila, unde există un mall cu săli moderne de cinema. După cum se ştie, dacă în urmă cu 25 de ani Galaţiul avea opt săli de cinematograf şi o Grădină de Vară, acum nu mai are nici o sală de cinema, căci multe din ele au fost retrocedate şi transformate în cluburi sau restaurante. Mai există două cinematografe şi  Grădina de Vară, toate închise, dar care ar putea fi amenajate dacă Primăria Galaţi le-ar prelua din administrarea R.A.D.E.F.
“Am venit să văd Trash, am auzit că e un film bun... speram să fie în aer liber, dar este cam frig, într-adevăr. O să vin până duminică, poate până atunci se va face cald şi vom merge la Grădina de Vară...”, a spus Tudor, un tânăr de 17 ani venit la film. Băiatul recunoaşte că atunci când vrea să vadă un film se duce până la Brăila: „Nu e deloc simplu, pentru că încă nu am permis de conducere şi trebuie să merg cu maxi taxi, apoi de acolo iau un autobuz care te duce la mall. E cam greu, un fel de excursie. Dar se merită, mai ales dacă filmul este unul bun”.
Însă nu toţi gălăţenii aleg să bată atâta drum până la Brăila, aşa că... deschid laptopul. „Normal că nu e ca la cinematograf, dar ce să fac? Eu nu cred că Galaţiul va mai avea vreodată o sală de cinema”, a spus, Ioana, o altă adolescentă venită la TIFF.
Nu toţi gălăţenii sunt însă la fel de descurajaţi. Radu Brânzan, preşedintele asociaţiei “Galaţi, oraşul meu”, ONG care, în această primăvară, a organizat un protest inedit, în faţa fostului cinematograf din Ţiglina I, unde cinefilii s-au aşezat, demonstrativ, pe scaune, în plină stradă, mimând că urmăresc un film real, spune că sunt şanse pentru ca oraşul să aibă, în viitor, cinematograf: "De la acel protest am avut reacţii. Am corespondat cu secretarul de stat în cadrul Ministerului Culturii, Bogdan Stanoevici, am avut şi susţinerea regizorului Tudor Giurgiu... În plus, avem promisiunea domnului city manager Aurel Vlaicu, că Primăria Galaţi va prelua de la RADEF cele două cinematografe - Dacia şi Flacăra - şi Grădina de Vară, care sunt acum închise, şi le va amenaja. Nu ni s-a prezentat un termen anume, dar important este ca ele să fie bugetate pentru anul 2016, astfel încât măcar de la jumătatea anului viitor să poată fi funcţionabile".

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu