Bisericile, controlate de echipaje ale pompierilor

Joi, 13 Aprilie 2017 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pompierii au început seria de controale a bisericilor în care vor avea loc slujbe de Înviere. Toate lăcaşele de cult sunt luate la verificat de echipe de control ale specialişţtilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. Pompierii au verificat peste tot existenţa extinctoarelor, data de valabilitatea a acestora, accesibilitatea, dar au cerut inclusiv îndepărtarea ramurilor de salcie rămase de la Florii sau altor flori dacă acestea sunt în apropierea surselor de electricitate dar şi scoaterea covoarelor înainte de slujba de Înviere, au verificat existenţa ieşilor în caz de urgenţă şi mai ales au ţinut cont cel mai mult de faptul ca acestea să nu fie blocate accidental de mobilier sau să fie închise. Tablourile electrice aflate în general în altarele bisericilor au fost şi acestea verificate. Preoţii spun că şi-au instruit şi colaboratorii din Consiliul parohial despre ce trebuie să facă fiecare în caz de incendiu dar şi ei vor avertizeaza credincioşii dacă va fi cazul.
„Avem membri ai Consiliului parohial pe care i-am instruit aşa încât fiecare ştie ce trebuie să facă în caz de incendiu. Dar şi noi, preoţii, la slujba deniilor dinainte de Paşte, îi mai anunţăm pe credincioşi că în caz de vreun evenimement nefericit să stingă toate lumânările, să iasă ordonat, iar acest instructaj îl vom repeta şi înainte de slujba de Înviere. Toate extinctoarele sunt proaspăt încărcate, în termen, am luat măsuri ca şi spaţiul de la lumânări să aibă extinctoare şi lada plină cu nisip“, a spus preotul Ion Jalbă de la parohia Sf. Ana.
Deşi nu este nici legal nici moral să se fumeze în curtea unei biserici, sunt situaţii în care preoţii se plâng că nici indicatoarele puse nu se respectă uneori.
Cum în Galaţi sunt şi biserici din lemn , cum este cazul bisericii Sf. Atanasie Patelarie, acolo pompierii au verificat şi dacă sunt sezori în interior. „Biserica noastră are un specific, este din lemn, şi atunci noi avem sistem de avertizate contra incendiilor, senzori, şi aici în biserică, dar şi în Sfântul Altar. Noi vom ţine slujba de Înviere afară, dar am instruit personalul şi fiecare ştie exact ce are de făcut, vom aduce şi mai aproape de uşi extinctoarele. Evident că uşile vor fi deschise, vom instrui şi credincioşii, ca în fiecare an“, a spus preotul Cristian Podaşcă, parohia Sf. Atanasie Patelarie.
„Verificăm prima oară lăcaşurile de cult unde este aflux mare de enoriaşi dar şi celelalte din judeţ. Verificăm dacă stingătoarele sunt poziţionate corect, dacă sunt în termen, dacă personalul este pregătit şi ştie să le folosească, verificăm instalaţiile electrice, zona destinată aprinderii lumânărilor, existenţa căilor de evacuare şi mai ales controlăm dacă acestea sunt sau nu obturate. Până acum putem spune că preoţii şi personalul din biserici se implică activ în respectarea normelor de prevenire a incendiilor“, a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratuilui pentru Sitiuaţii de Urgenţă Galaţi. Preoţilor li s-a mai spus să avertizeze mai ales tinerii, dar şi alte persoane, în special de sex feminin, care au păr lung sau eşarfe pe cap, să fie foarte atente în momentele în care ţin lumânările aprinse în mâini.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu