27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Colecţia Muzeului de Istorie, într-un catalog
Colecţia Muzeului de Istorie, într-un catalog
Muzeul de Istorie Galaţi a organizat două evenimente deosebit de importante, care marchează 500 de ani de tipar naţional: vernisajul microexpoziţiei „Valori culturale bibliofile” şi lansarea lucrării „Catalogul colecţiilor de carte veche. Manuscrise. Publicaţii şi cartografie din Muzeul de Istorie Galaţi”, semnată de dr. Dan Râpă-Buicliu, ce au avut loc ieri după-amiază, la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, în prezenţa gălăţenilor, dar şi a unor invitaţi speciali precum preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa sau pr. prof. cercetător Eugen Drăgoi.
„Iată că avem bucuria ca Muzeul de Istorie Galaţi să lanseze o lucrare de-a unui coleg de-al nostru, prof. dr. Dan Râpă-Buicliu. Este un om al muzeului, de aproximativ 40 de ani care, cu migală şi sârguinţă, a reuşit să cerceteze o slovă veche românească - documente şi cărţi vechi româneşti, şi nu numai, acesta s-a aplecat şi către studiul lucrărilor apărute în străinătate. De asemenea, şi-a dorit foarte mult ca parte din tot ceea ce a adunat de-alungul vieţii, ce a cercetat, să se concretizeze în lucrări importante pentru spaţiul carpato-danubiano-pontic. Chiar dacă, în 2010, a fost nevoit să iasă la pensie, am reuşit, în ultimul an de zile, să adunăm şi să-i pregătim lucrarea la care a muncit extraordinar de mult”, a spus Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi.
Catalogul cuprinde colecţii de bunuri patrimoniale-culturale şi piese istorice din Muzeul de Istorie Galaţi şi oferă, atât documentariştilor, cât şi gălăţenilor, un vast volum informaţional divers, împărţit pe secţiuni: Tipărituri româneşti vechi (1643-1828), Tipărituri străine vechi şi moderne (1545-1938), Cărţi şi publicaţii româneşti moderne şi contemporane (1832-1928), Partituri muzicale, Manuscrise româneşti: religioase, didactice şi literare (sec. XVIII – XXI), Hărţi), alături de o selectivă şi sugestivă selecţie de ilustraţii.
De asemenea, despre cartea prof. Râpă - Buicliu a vorbit şi Nicolae Bacalbaşa, care a spus că, în ciuda zvonurilor, Galaţiul este un spaţiu al culturii. „Numai cine nu a scris o carte, nu ştie ce trudă şi ce chin este în faţa paginii albe. Galaţiul este o zonă care a fost deseori ironizată, ca fiind un pustiu cultural. În mod paradoxal, este un centru universitar extrem de important, lucru care l-a confirmat cu diverse ocazii. De asemenea, este locul unde există una dintre cele mai importante biblioteci şi este o zonă de cercetare istorică”, a spus preşedintele CJ.

Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi