29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Programul Rabla, ediţia 2010 în Europa: Ce prime de casare se oferă în alte ţăr
Programul Rabla, ediţia 2010 în Europa: Ce prime de casare se oferă în alte ţăr
Programele de înnoire a parcului auto din 2009 s-au derulat în 13 ţări care, în total, reprezintă 85% din piaţa auto europeană. Totalul ajutoarelor acordate de statele europene se ridică la 7,8 miliarde de euro, ceea ce acoperă 4,44 milioane de maşini date spre casare. Dacă ţările europene nu ar fi oferit aceste prime de casare, producţia de automobile din Europa ar fi cunoscut o scădere de încă două milioane de unităţi, faţă de minusul de 13 milioane înregistrat anul trecut, comparativ cu 2008.
Franţa oferă, până la 30 iunie, 700 de euro primă pentru casarea autoturismelor şi vehiculelor comerciale uşoare mai vechi de zece ani. După 1 iulie, prima de casare scade la 500 de euro. Programul se încheie la sfârşitul anului. Autorităţile impun, în cazul autoturismelor nou-achiziţionate, o limită maximă de emisii de dioxid de carbon, de 160g/km. Pentru vehiculele comerciale nu există prag de emisii.
Spania are un mecansim ceva mai complicat. Statul acordă o primă de 2.000 de euro pentru casarea maşinilor mai vechi de 10 ani şi achiziţia unei maşini noi dar şi pentru casarea maşinilor mai vechi de 12 ani şi achiziţia unui automobil folosit, dar nu mai vechi de cinci ani. Programul se desfăşoară până la 30 septembrie, iar jumătate din primă este suportată de producător. Cerinţele pentru maşinile noi: preţ de maximum 30.000 de euro, emisii de maximum 149 g/km pentru autoturisme şi 160 g/km pentru vehicule comerciale uşoare. Programul acoperă achiziţia a 200.000 de vehicule.
Irlanda oferă o primă de casare de 1.500 de euro pentru maşinile mai vechi de zece ani. Noul autoturism trebuie să aibă emisii de cel mult 140g/km. Programul se derulează de-a lungul întregului an.
Portugalia oferă 1.000 de euro pentru casarea maşinilor mai vechi de 10 ani şi 1.250 de euro pentru cele mai vechi de 15 ani. Singura cerinţă la achiziţionarea automobilului nou: emisii de maximum 130 g/km. Programul a început în aprilie.
Autorităţile din Luxemburg oferă două tipuri de primă de casare a autoturismelor mai vechi de zece ani, în funcţie de emisiile maşinii noi care urmează să fie cumpărate. Astfel, dacă autoturismul nou emite cel mult 120 g/km, prima este de 2.500 de euro, iar dacă emisiile sunt de cel mult 150 g/km, prima scade la 1.500 de euro. Programul se termină însă la sfârşitul lunii viitoare.
Programul de casare în Marea Britanie s-a terminat la finalul lui martie. Autorităţile au oferit o primă de casare de 2.000 de lire sterline pentru casarea autoturismelor şi vehiculelor comerciale uşoare mai vechi de zece ani. Producătorii plătesc jumătate din primă. Suma totală alocată programului a fost de 400 de milioane de lire.
Fondurile alocate de Olanda pentru programul său de înnoire a parcului auto s-au terminat în martie. Olanda are cel mai complicat program dintre cele opt ţări, valoarea primei fiind condiţionată de vechimea maşinii dată la casat, de tipul combustibilului folosit şi de tonajul maşinii. Astfel, pentru autoturismele şi vehiculele comerciale mici pe benzină, prima este de 750 de euro dacă maşina dusă la casat este mai veche de 19 ani şi de 1.000 de euro dacă vechimea este cuprinsă între 13 şi 19 ani. Pentru casarea maşinilor diesel sunt trei valori ale primei, toate aplicate pentru vehiculele mai vechi de 9 ani: 1.000 de euro pentru autoturism, 1.000 de euro pentru van-ul cu o masă mai mică de 1,8 tone şi 1.750 de euro pentru van-ul de peste 1,8 tone.

România are oferta cea mai atractivă
Dacă am aduna valoarea celor trei vouchere oferite de autorităţile de la Bucureşti în cadrul programului Rabla, rezultă că România oferă cel mai mare sprijin pentru înnoirea parcului auto dintre toate ţările europene. După cum se ştie, valoarea unui voucher acordat pentru casarea oricărui autoturism mai vechi de 10 ani este 3.800 de lei. Programul prevede că, pentru achiziţia unei maşini noi, doritorii pot depune trei vouchere, indiferent dacă au fost sau nu proprietarii maşinilor casate. Asta înseamnă o primă totală în valoare de 2.850 de euro, la cursul luat în calcul de ACEA. Programul a început la jumătatea lui februarie, acoperind iniţial casarea a 60.000 de maşini, dar a fost suplimentat.


Articole înrudite