InfoCons: Din luna ianuarie 2023, consumatorii vor putea returna ambalajele diferitelor produse Recomandat

Vineri, 07 Octombrie 2022 15:02
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Conform hotărârii de guvern nr 1.074 din 4 octombrie 2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalajele primare nereutilizabile (ambalaje care au fost concepute, proiectate şi introduse pe piaţa pentru a realiza un singur ciclu sau o singură rotaţie, neputând fi reutilizate în acelaşi scop pentru care au fost concepute), se va aplică o garanţie plătită de consumator care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în punctele de returnare, informează InfoCons.
Programul SGR a intrat în funcţiune din data de 1 octombrie 2022, iar ambalajele eligibile sunt cele primare nereutilizabile de sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 L şi 3 L, inclusiv cele pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase, care poartă marcajul SGR. Produsele care se pot returna pot fi cele fabricate pe teritoriul României, dar şi cele importate sau achiziţionate intracomunitar.
Consumatorii vor plăti o suma distinctă, separată de preţul produsului, la momentul achiziţionării unui produs ambalat SGR. Această suma va fi restituită integral consumatorului la momentul returnării ambalajului SGR în cadrul unui punct de returnare.
Consumatorii pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianţi, indiferent de locul din care a fost achiziţionat produsul, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.
Administratorul implementării sistemului de garanţie - returnare (SGR) este RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A., desemnat în data de 24 august 2022.
În luna octombrie va fi lansat site-ul oficial al administratorului sistemului de garanţie - returnare (SGR), RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A., unde comercianţii şi producătorii - pentru care legea prevede participarea obligatorie la SGR - vor putea regăşi procedura de înregistrare. „Obligaţia prevăzută la alin. (1) trebuie îndeplinită în termen de 90 de zile de la dată publicării pe pagină de internet a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului a anunţului privind desemnarea administratorului SGR.” Astfel, comercianţii şi producătorii se vor putea înregistra în acest sistem până la sfârşitului lunii ianuarie 2023.
Altfel spus, consumatorii vor putea returna ambalaje prin sistemul SGR după această etapă de înregistrare a comercianţilor şi producătorilor.
În etapă de tranziţie, pe rafturile magazinelor vor există atât ambalaje cu eticheta SGR, cât şi ambalaje fără. De la data intrării în funcţiune a sistemului SGR, nu vor mai putea fi introduse pe piaţă produse fără inscripţia SGR, excepţie făcând produsele deja existente în stocul producătorilor şi comercianţilor - produse ce vor putea fi comercializate până la data de 31 decembrie 2024.
"Suntem cetăţeni europeni şi avem drepturi şi, în sfârşit, după mult timp chiar prea mult timp, sperăm că standardele din domeniul protecţiei mediului prin care ambalajele produselor returnabile pot fi cu adevărat returnabile şi putem vorbi de o implicare civică a cetăţenilor, nu neapărat că este remunerat, pentru că îţi primesc banii pe care oricum i-a plătit pentru un produs pus pe piaţă, dar nu avea unde să-l returneze. O normalitate care trebuia să fie de ani de zile tinde să devină o excepţie. Ţine şi de noi, de fiecare, să fim mai atenţi, mai responsabili şi să ne solicităm drepturile într-un mod mai activ", spune Sorin Mierlea - Preşedinte InfoCons.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu