Feribotul "Veteran" se întoarce la Şantierul Naval Damen

Vineri, 28 August 2015 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi a plecat din Şantierul Naval Damen Galaţi nu de mult timp, feribotul “Veteran” se va reîntoarce, repede, în locul în care a fost lansat la apă, din cauza unei probleme tehnice la motor. Informaţia a fost făcută publică de postul canadian de ştiri CBC, potrivit căruia feribotul "Veteran", de circa 50 de milioane de dolari, va face cale întoarsă către Şantierul Naval Damen din Galaţi, după ce a fost evaluat în Malta de specialişti, reprezentanţi ai firmei nemţeşti care a furnizat motorul navei. Deşi se pare că reparaţia ar fi putut avea loc chiar şi în Malta şi cu toate că piesa defectă - motorul - nu este produsă de grupul Damen, ci doar a fost instalată de navaliştii gălăţeni, Şantierul Naval Damen Galaţi a solicitat ca nava să se întoarcă pentru a i se schimba motorul. Cel mai probabil, cheltuielile de înlocuire a motorului se vor face pe banii şantierului, întrucât feribotul beneficiază de o perioadă de garanţie, la fel cum acordă SNDG garanţie pentru orice navă produsă la Galaţi. 

De altfel, situaţia feribotului "Veteran" nu este unică în istoria Şantierului Naval Damen, existând şi în trecut cazuri în care nave lansate la apă s-au întors în şantier pentru mici reparaţii, după ce s-au constat defecţiuni apărute după lansarea la apă. După ce feribotul va primi un motor mai bun, acesta va pleca din nou spre Canada, unde va ajunge probabil cu o întârziere estimată de partea canadiană la două-trei săptămâni faţă de data stabilită iniţial pentru livrare. Totuşi, chiar şi cu această întârziere de livrare, beneficiarul încă este încrezător că feribotul va putea să înceapă, cel târziu în octombrie, cursele de transport al călătorilor şi autovehiculelor. 

Feribotul “Veteran”, care are şi funcţie de spărgător de gheaţă, este primul din cele două comandate Şantierului Naval Damen de către Guvernul Provinciei Newfoundland şi Labrador, Canada. Nava, care a fost lansată la apă în luna martie a acestui an, urmează să fie folosită pentru transportul persoanelor (localnici, turişti) şi a autovehiculelor între insula Fogo şi insula Change, situate pe coasta de est a Canadei. Nava, cu dimensiuni impresionante (lungimea de 80,9 m, lăţime de 17,2 m, pescaj – 4,3 m) are o capacitate de 200 de pasageri (plus echipajul din 15 oameni) şi de 64 de autovehicule. Cel de-al doilea feribot cosntruit la SNDG, “Legionnaire”, a fost lansat la apă pe 15 iulie, în prezenţa lui David Brazil, ministrul Transporturilor din Provincia Newfoundland şi Labrador.

Construcţia celor două feriboturi a constituit o premieră pentru Şantierul Naval Damen Galaţi, unitate care a realizat pentru prima oară astfel de nave.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu