19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vive la Francophonie! Ziua Francofoniei sărbătorită la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi
Vive la Francophonie! Ziua Francofoniei sărbătorită la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi

Ziua Francofoniei a fost marcată la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” astăzi, vineri, 18 martie 2022, la ora 11.00, printr-o întâlnire relaxantă şi de suflet, la care au participat iubitori ai limbii franceze şi în cadrul căreia s-a discutat despre fascinaţia pentru limba franceză, provocarea de a o învăţa, semnificaţia ei pentru patrimoniul lingvistic universal, transmit reprezentanţii Bibliotecii.
"„Vive la Francophonie!” este evenimentul care a reunit invitaţi de seamă de la Universitatea „Dunărea de Jos” şi Webhelp România, cadre didactice şi elevi de la licee de profil din Galaţi.
Prof. univ. dr. Gabriela Scripnic, Prof. univ. dr. Alina Ganea, lector FLE Zouhair Hariq de la Facultatea de Litere, Departamentul de Limba şi Literatura Franceză, împreună cu Andreea Mîţă - Director site şi Bianca Cornea - Şef proiect senior la Webhelp România au transmis participanţilor informaţii valoroase, menite să le dezvolte pasiunea pentru limba franceză şi să îi orienteze către o posibilă carieră în domeniul limbii franceze.
Auditoriul, format din elevi ai clasei a IX-a profil bilingv franceză de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”, coordonaţi de prof. documentarist Mariana Balaban, şi ai clasei a XI-a profil filologie de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, coordonaţi de prof. Mihaela Cristea şi bibliotecar Ionica Călin, au primit mai multe informaţii, atât în ceea ce priveşte cursurile extracurriculare, cât şi programele de studii din cadrul Universităţii, dar şi în afara ţării.
Astfel, au aflat că a fi absolvent al Facultăţii de Litere nu înseamnă doar şansa de a deveni profesor, ci înseamnă multe alte posibilităţi în ceea ce priveşte cariera.
Reprezentanţii Webhelp România prezenţi au dat mai multe detalii despre cum îşi recrutează angajaţii şi despre oportunităţile în carieră.
În deschiderea manifestării, s-a făcut o succintă punere în temă cu privire la noţiunea de francofonie şi s-a menţionat faptul că termenul de francofonie a apărut pentru prima dată în anul 1880, când geograful francez Onesime Reclus l-a utilizat în lucrarea sa „Franţa, Algeria şi coloniile” pentru a defini spaţiul geografic în care se vorbeşte în principal limba franceză. S-a precizat şi faptul că Francofonia înseamnă totalitatea entităţilor statale care folosesc limba franceză ca limbă de comunicare, state care sunt reunite în Organizaţia Internaţională a Francofoniei, din care fac parte circa 900 de milioane de persoane din cele 70 de state francofone.
Tot pentru a marca aceasta zi importantă s-au organizat două expoziţii de documente. Prima, cu titlul „Personalităţi româneşti în spaţiul francofon”, a fost organizată la sediul central al Bibliotecii, iar cea de a doua, intitulată „Vive la France!”, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”.
Şi Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii a organizat activitatea culturală „Limbajul universal al poeziei”, în parteneriat cu Liceul Tehnologic ”Paul Dimo” Galaţi, profesori coordonatori Moisii Narcisa şi Cristea Mirela. Alte două manifestări vor fi organizate tot la Filiala nr. 2, luni, 21 martie 2022: „Elemente balzaciene în opera lui George”, organizată în parteneriat cu Liceul Tehnologic ”Paul Dimo” Galaţi, profesor coordonator Cătălina-Geanina Radu şi „Francofonia şi universul ei”, în parteneriat cu Liceul de Alimentaţie şi Turism ”Dumitru Moţoc” Galaţi, profesor coordonator Elena Grigoraş", potrivit unui comunicat al Bibliotecii.


Articole înrudite